Hawaii


MAUI

Ua puni ’o Maui me ka nani, ’a’ohe mea like aku – Mauit szépség övezi és nincs hozzá hasonló

A népi monda szerint Maui - aki halandó anya és isten apa gyermekeként jött világra – volt az, aki létrehozta Hawaii összes szigetét, mégpedig úgy, hogy egy pecabottal sorra kihalászta őket az óceán mélyéről. Ő teremtette az emberek számára a tüzet, és bírta rá a Napot, hogy hosszabb ideig legyen az égen, hogy az emberek ennivalót termeszthessenek; sőt ő volt az, aki megemelte az égboltot, hogy ne kelljen többet kétrét görnyedve mászkálnunk! Nem véletlen hogy ezek után szigetet neveztek el róla XD Maui volt számomra a legszebb sziget (állitólag Kauai viszi a pálmát, de oda sajnos nem sikerült elvitorlázni), a zöld szín annyiféle árnyalatával találkoztam, hogy egy profi szobafestő sem ismer ennyit! Az egész szigetet két vulkán alkotja – Haleakala és Mauna Kahalawai, melyek az elmúlt röpke egy millió év során váltak együvé. A bázisunk mindig Lahaina városka volt, mely egykor a világ balnavadászati központjaként volt számon tartva, de mára már inkább sporthorgász, bálnanéző és vitorlásközponttá „szelídült”. 
Nagy kedvencemmé vált ez a sziget, mert sikerült háromszor is eljutnom oda, mindezt bálnaszezonban. Megdöbbentő látvány, ahogy ezek az óriás vízi emlősök semmivel sem törődve, szinte euforikus állapotban lebegnek a viz felszínén vagy éppen teljes testüket kiemelve a vízből ugrálnak, vagy uszonyukkal a vizet csapkodják. Annyira nem törődnek a külvilággal, hogy párszor irányt kellett változtatnunk, nehogy összeütközzünk – egy ilyen ütközés a hajóra nézve végzetes lehet, és persze a bálnának sem tesz túl jót...
A 2010-es cunamit is itt vészeltük át, a riasztás este jött, épp mikor elaludtunk volna, kellett újra horgony húznunk...a kikötőtől távolabb, az előirások szerint mélyvízben tartottuk a hajót, így nem is éreztünk belőle semmit, de a kikötőt eléggé megviselte a hullám. Még másnap sem engedtek senkit visszaállni az örvények miatt.

A konyhafőnök (azaz szerény személyem) ajánlata ha épp ezen a szigeten jársz, mindenképp kötelező a Kobe étterem (persze előtte egy ital a Sports Bar-ban) – tepanyaki stilusban, mert a szakács egy kis minishow-t ad elő a vendég szórakoztatására, miközben az orrunk előtt készíti el egy órás vaslapon a különböző csemegéket. A csúcs persze a Kobe marhából készül, ami arról híres, hogy speciális módon nevelgetik, amíg húsa végül elér a sütőlapig, majd a tányérra – ez nem vicc, naponta kapnak pl. masszást, mert az elősegíti a hús omlósságát, illetve sörrel itatják őket....
Kipróbáltam a Kobe szeletet, így már elhiszem...Isteni!!!! http://www.kobemaui.com/


LANAI

Lana’i ke ’ehu o ke kai – Lanai kiemelkedik a tenger permetéből


Lanai szigetét futólag érintettük csak, mégis óriási mérföldkőnek számitott életünkben, hiszen itt ért véget hivatalosan a 45 napig tartó Csendes-óceán átúszási projektünk (szolidan csak PO1) 2010 február 8-án Jennifer Figge-vel, az amerikai úszónővel. Ő az első nő, aki átúszta az Atlanti óceánt, előtte ez két férfinek sikerült csak, és persze más módszerekkel. Bővebben róla és a projektekről: www.jenniferfigge.com, illetve később egy bejegyzésben itt is olvashattok majd.  Ez volt a harmadik közös projektünk, de nem az utolsó (előzőleg kétszer úszta az Atlanti óceánt a mi szervezésünkben), mert már éppen szervezzük az újabb Atlanti óceán átúszást, melyre minden bizonnyal meg idén sor kerül!!!
 Partot érésünk vegyes érzelmeket keltett a helyi hatóságokban, annak ellenére hogy a híres úszónő amerikai állampolgár, így mi, a legénység, nem is léphettünk partra, amíg hivatalosan be nem jelentkeztünk az államokba – a dokumentumfilm-készitő magyar srác, Zotya is csak úgy, hogy színlelten nem értette mit is akar a kék ruhás bácsi...
Amit Lanai-ról tudni érdemes: az összes sziget közül ez a legkisebb, legmagasabb pontja 3370 láb, és hogy ha az ember magányra vágyik, ide érdemes jönnie! A szigeten 2 luxus nyaraló-resort és két óriási golfpálya található – és nem sok minden más...Ja, kék ruhás bácsik :-) Illetve talán még annyi érdekességképpen, hogy 1922-ben James Dole megvette a szigetet 1,1 millió dollárért és egy gigantikus ananászültetvénnyé varázsolta – a maga idejében ez volt a világ legnagyobb ültetvénye. A sziget egyetlen városát (Lana’i City) is ő építette a vendégmunkások számára (legtöbbjük a Fülöp-szigetekről érkezett).O’AHU


Ooahu ka 'onohi o na kai - O'ahu, az összejövetelek szigete

Waikiki beach

O’ahu szigete volt a bázisunk a  4 hónapos Hawaii tartózkodásunk alatt. Ez a sziget a harmadik legnagyobb a Hawaii szigetláncolatból  és mondhatni a legnépszerűbb mind a hajósok, mind a szárazföldön közlekedők körében. A hawaii legendák szerint a Földanya, Papa egyszer annyira bedühödött a férje, Wakea hűtlenségén, hogy bosszúból keresett magának egy fiatal, jóképű szeretőt és ennek gyümölcse O’ahu.  Imádni való sziget, minden megtalálható rajta amit csak egy csaj kivánhat – pláne Közép Amerika végigvitorlázása majd a 45 napos Csendes óceáni úszás után...Bevásárlóplázák, mozik, felhőkarcolók a fővárosban,  Honoluluban, Waikiki beach szállodákkal övezve (192 szálloda, több mint eyer bolt és 500 étterem stb.) és folyamatos a partizás, de a sziget északi része teljesen más, kis faluk, szörfösök, a legnagyobb hullámok – és az autóút ananászmezőkön vezet keresztül.
Északra menet útbaesik Pearl Harbor, egyszer az életben érdemes megnézni, illetve egy arborétumszerű parkban található vizesés, amiben fürödni is lehet (Waimea Falls)! Ha van időnk, érdemes egy napot szánni az 19630-ban alapitott Polinéz Kultúrális Központban, mely a polinéz hagyományok, történelem és kultúra világába enged betekintést különböző programokkal és esti látványos showkkal. Nevezetessége hogy a Központ meginvitálta az időseket a különböző polinéz szigetekről, hogy azok adják tovább tudásukat a fiataloknak. A show előadói nem hires szinészek, hanem önkéntes fiatalok, akik Broadway-t megszégyenitő módon és igaz hittel élik át saját  tradicionális táncaik. A visszaúton ne felejtsünk el megállni a vulkánikus eredetű Diamond Head-nél, egy alagút vezet a kráter beljesébe, ahonnan különböző gyalogösvények vezetnek a hegy oldalában található kilátókhoz. A gyorshajtást szigorúan veszik, épp úgy mint a katonai övezeteket! Aki nem fél a magasságtól annak nagyon ajánlom a tandemes ernyős ugrást Kaena Point-nál – ugrás 14000 lábról és 60 másodperc szabadesés, YIPPIIIIIIIIIIIIIIIII
Most pedig tekints meg az első Hawaii receptet, a Csirke Katsut - elő a főzőkanállal!!
HAWAI’I

Ku ka’apa ia Hawai’i, he moku nui – Hawai’i legyen a vezető, mivel Ő a legnagyobb

Avagy a Nagy-sziget, a Hawai’i állam legdélibb és legnagyobb kiterjedésű szigete . Itt található a még mindig aktív Kilauea vulkán (plusz még négy inaktív vulkánocska) melynek köszönhetően a sziget még mindig növekszik. Nem sokkal partot érésünk előtt tört felszínre egy újabb lávafolyam, de sajnos mire kikötöttünk, már csak a felszín alatt bugyogott tovább. A buzgó amerikaiak veszélyesnek nyilvánitották a helyzetet és az egész egyébként látogatható vulkánból egy nagyobb részt lezártak a látogatók elől.

Legmagasabb pontja a Mauna Kea (mely megjegyezve az óceán talajától mérve a világ legmagasabb hegye is), melynek tetején csillagvizsgálók halmaza található és majdnem minden este valami érdekes előadással várják a látogatókat (vigyázat, nagyon hideg van!!!!)
A sziget egyik legfőbb érdekessége számunkra a vulkánokon és remek buvárkodáson kivül a néhány órás repülőtúra volt, ahol magát a kisrepülőgép vezetést is kipróbálhattuk - köszönhetően a Tropicbird Repülősiskolának. A pilóta, Mike hajdanán járt egy magyar hölggyel, így ismerte a magyar izeket! Hálám jeléül a fantasztikus élményért (és árengedmény reményében) igazi magyar csirkepörkölttel leptem meg. Az itteni bázisunk Kona faluja volt, Kona megyében, amely a kávétermesztésről vált világhírűvé - messziről érezni a pörkölt kávé illatát.

Estéink nagy részét a fotón is látható Kokonutz bárban töltöttük, ahol mindig változatos programokkal szórakoztatták a közönséget (persze volt az elmaradhatatlan karaoke-night is...) Mivel a bárpult rész a partra nézett igy többször volt alkalmunk megcsodálni a Vodkás üvegek mögé lebukó giccsesen égő napot..
További képekért kattints ide! www.xta-sea.com