Ünnepi menük



SZILVESZTERI MENÜ DÉL-AFRIKAI RECEPTEKKEL


Hát ez a nap is elérkezik lassan, viszlát 2012, éljen 2013! Most hogy mégsem ért véget a világ, irány újra a konyha! A magyar hagyományok szerint egy szilveszteri lencse-recepttel, egy újévi malacsült recepttel (merthogy elvileg mindkettő szerencsét hoz…annyi pénzed less ahány lencseszemet eszel és majd a malacka fogja kitúrni a szerencsédet) de ha ez se lenne elég a jó hangulathoz, epres-pezsgős bolé receptjével kedveskedünk Nektek! Köszönjük mindenkinek aki követte utazásunk és velünk kalandozott az izek világában 2012-ben, tartsátok meg jó szokásotokat 2013-ban is!

Minden kedves olvasónknak sikerekben gazdag 2013-at kivánunk, sok szeretettel
Judit és Sára



Lencse Bobotie (vegetáriánus verzió)

A bobotie egy hagyományos dél-afrikai étel, mely a 17. század óta jelen van a “menün”, köszönhetően a bobotie-törzsnek, mely a Jóreménység foka körül volt őshonos. A farmerek migrációjával viszont mára már az egész afrikai kontinensen elterjedt. Előnye hogy önálló ételként és köretként is megállja a helyét és akár hidegen, akár melegen tálalható.


Hozzávalók 2 személyre: 
- 200g barna lencse, megmosva, kiválogatva (mint Hamupipőke)
- egy csipet só
- 3 szelet barna (vagy fehér) kenyér, héj nélkül
- 125ml tej
- 2 közepes hagyma apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 45ml olaj
- 3 kiskanál curry por
- 1 kiskanál kurkuma por
- 1/2 kiskanál őrölt köménymag
- 1 kiskanál őrölt coriander
- 3 evőkanál ecet
- 1 evőkanál Worcestershire szósz
- 4 evőkanál mazsola (elhagyható)
- 1 ½ kiskanál só
- őrölt bors izlés szerint
- 1 tojás
- 60 ml tej
- 2 babérlevél
Melegitsük elő a sütőt 180C fokra és zsirozzunk ki egy 5 cm mély, 20cm átmérőjű tűzálló edényt. Egy csipet sóval főzzük készre a lencsét (annyi vizet adjunk hozzá hogy kb 2,5cm-el ellepje a lencséket), majd öntsük le róla a vizet és tegyük egy nagy tálba. Amig a lencse fő, áztassuk be a kenyérszeleteket a125ml tejbe, majd villával apritsuk szét. A hagymát és a fokhagymát pároljuk puhára az olajon, adjuk hozzá a curry port, a kurkumát, a koriandert, a köménymagot és közepes lángon folyamatosan kevergetve még süssük tovább kb. egy percig, majd adjuk hozzá az ecetet, a Worcestershire szószt, a mazsolákat, sót és borsot. Keverjük jól össze majd melegitsük át további pár percig, majd adjuk a lencséhez a felapritott kenyérrel együtt, keverjük jól össze az egészet és öntsük a kizsirozott edénybe. A tojást keverjük össze a 60ml tejjel és öntsük a tetejére és helyezzük a babéleveleket a közepére. Az előmelegitett sütőben süssük 30-40 percig, vagy amig a tojáskeverék már nem folyós és a teteje aranybarnára nem sül.Ha nem vagyunk vegák, bacon kockákat is keverhetünk a lencséhez....

Újévi körtés malacsült


Hozzávalók 6-8 személyre 
- 1,8 kg disznóhús bőrrel sülthöz (az eredeti recept kicsontozott felgöngyölt sertés-lapockát ir)
- só-bors
- 4 körte meghámozva és felnégyelve (vagy egy konzerv körtebefőtt)
- 2 gerezd fokhagyma egészben
- 6 babérlevél
- 4 fahéj-rúd
- 4 csillagánizs (ha épp nincs kéznél, elhagyható)
- 200ml almaecet
- 300ml körtelé+ 300ml viz
- 2 evőkanál barna cukor
Melegitsük elő a sütőt 200C fokra. Dörzsöljük be jól a malacot sóval és borssal és helyezzük egy mélyebb tűzálló edénybe, majd süssük kb 40 percig, amig a bőr ropogós nem lesz, majd vegyük ki a sütőből, tegyük ki egy tálra és öntsük le a zsirt. A tűzálló edény aljára helyezzük a körtét, fokhagymát, fahéjat, babérlevelet, csillagánizst, cukrot majd tegyük a tetejére vissza a malacot, öntsük köré a körtelevet és az almaecetet, fedjük le alufóliával és tegyük vissza a sütőbe. Vegyük le a hőfokot 160C fokra és süssük további 3-4 órát (időnként ellenőrizzük, a választott hús fajtája szerint a sütési idő jelentősen csökkenhet!). Ha a bőr ropogósra sült és a hús omlós puha, a malacsült elkészült! Köretként adhatunk hozzá burgonyát, rizst vagy akár párolt káposztát is.


Eper-pezsgő puncs

Hozzávalók (kb 16 pohárnyi) 
- 1 bögre kristálycukor
- 125ml forró viz
- 250ml narancslé
- 2 citrom leve
- 125ml narancslikőr
- eper (fagyasztott)
- 2 üveg 750ml pezsgő
- 1 l szóda (citromos izesitésű, ha találunk, ha nem adjunk hozzá egy löttyintésnyi citromlevet)
Egy nagy puncsostálban oldjuk fel a kristálycukrot a forróvizben. Adjuk hozzá sorban a többi hozzávalót és óvatosan kevergessük. Öntsünk kb 2-4 tálcányi (vagy izlés szerint) jeget és azonnal “szervirozzuk”.

Nincsenek megjegyzések: