Huahine – A „Botanikus kert” sziget

Másik nagy kedvencem volt ez a teljesen „fejletlen” szigetecske, ahova szintén unalomból
vitorláztunk át bázisunkról, Raiatearól. Az odavezető úton még egy gömbölyű fejű delfinbe is belefutottunk... Akarom mondani belevitorláztunk....(ld fenti kép!)
Az útikönyvek szerint, ha teljes kikapcsolódásra vágysz, itt a helyed - de mi pont az ellenkezőjét tapasztaltuk... Emberek jönnek mennek az utcán, teszik a dolgukat, az út mentén öreg nénik kínálják kertjük finomságait és lépten nyomon találunk hangulatos sörözőket, ahol mindig pezseg az élet. Szokásunkhoz híven itt is kocsit béreltünk, és elindultunk felfedezni a szigetet. A legviccesebb a kocsibérlésben az, hogy ezeken a szigeteken nem napokra adják, hanem órára – általában 2 vagy 4 óra, ha nagyon erősködsz, még 5-re is odaadják, akkor még egy délutáni szunya is belefér... Ezen a szigeten a gyönyörű tájon kívül (tényleg olyan mint egy óriás botanikus kert!) a két látványosság egy vanília farm és egy gyöngy-farm volt.

A vanília farmra véletlenül tévedtünk be, és mivel a tulajdonos néni csak franciául beszél, így nem nagyon értettük, pontosan miről is van szó, de azért pár dolgot megtanultunk, mint például azt is hogy minden vanília-bab rendelkezik egy „sorszámmal” amit a lelkes termesztők tűvel szurkálnak a termésbe. A vanília termesztése rendkívül munkaigényes feladat, ezért a termés nagyon drága. A vanília ízű  termékek körülbelül 95 %-a emiatt mesterséges ízesítővel készül. A vanília virág ugyanis egyetlen napig nyílik és természetes úton csak a mexikói méhek képesek a virágok beporzására. Ez az oka, hogy más országokban sokáig hiába próbálkoztak a vanília termesztésével, ez több, mint 300 éven keresztül  Mexikó monopóliuma volt.  A reggel nyíló virágok csak egy napig díszlenek. A mesterséges beporzás legalkalmasabb ideje a kora délelőtti időszak, délután már alig vagy egyáltalában nem termékenyülnek. A megporzást egy kihegyezett, vékony fapálcával úgy végzik el, hogy az összetapadó portömeget a bibére dörzsöljük. A virágokban a virágport a bibétől egy megvastagodott, csőszerű képződmény választja el. A vanília hálás növény, mert a beporzott virágok legtöbbje szép terméseket fejleszt. Néha megtermékenyítés nélkül is kötnek termések, ezek mag nélküli hüvelyek.
A sikeres beporzás után néhány nappal már jól látszanak a kis termések. Beérésükhöz 7—9 hónap szükséges. Egy-egy virágfürtön 4—6 termés fejlődik, ezek hossza 15—20 cm körüli. A növényen beérett és leszedett termések még nem illatosak. A fűszervanília jellegzetes illata és feketésbarna színe az utókezelés alatt alakul ki. Állványokra kiterítve 24 óráig fonnyasztják. Az így előkészített terméseket gyékényre vagy pokrócokra terítik és letakarják. A nap melegétől és a nagy páratartalomtól néhány nap alatt a hüvelyek megsötétednek, puhává és rugalmassá válnak. 9—12 nap után a fermentálódás és száradás befejeződik, és készen áll az illatos, viaszos fényű fűszer.

 A gyöngy-farmról bővebben a honlapon lévő blogomban olvashattok (www.xta-sea.com)

Nincsenek megjegyzések: