kedd

Csirke Katsu

ALOHA!
Avagy üdvözlégy az élet szeretete jegyében!


Talán csodálkoztok, hogy hawaii receptekkel kecsegtetlek titeket és erre egy japán ételt találtok, de az igazság az hogy Ázsia nagy hatással van Hawaii gasztro- és mindenféle egyéb életére. Néhány történelmi tény: az első kinai munkások 1852-ben érkeztek Hawaiira és nem sokkal később követték őket a japánok 1868 tájékán. A századforduló után az ültetvényesek a portugál Madeiráról illetve Azoresről és a Fülöp szigetekről hozattak munkásokat, majd megjelentek a koreaiak, és nem utolsósorban az amerikaiak is. Mára a törzsgyökeres hawaiiak száma kevesebb mint a népesség 1%-a. Igy érthető, hogy minden utcasarkon különböző ázsiai gyorsétterem vagy büfé található, körülbelül minden tizedik bodéból egy másmilyen, ne adj isten polinéz. Viszont a hosszú évek alatt annyira összeolvadtak a különböző „gasztrohatások” hogy minden ételnek megvan a hawaii neve és „helyi” ételnek számit. Az amerikai hatás a gyorsétterem hálózatok jelenlétében és az ételadagok méretében mutakozik meg leginkább – akármennyire éhesen is mentem be egy étterembe, sose birtam üresre pusztitani a tányéromat. 

Csirke Katsu

A katsu az egyik legnépszerűbb fogás Hawaiion. Maga a katsu egyfajta édes mártást jelent, amely nagyon hasonlit a teriyaki szószhoz és ezt adják különböző sültekhez mint disznó vagy marha különböző módon elkészítve.

Hozzávalók:

- 2 kg csirke felső comb kicsontozva, bőr nélkül (finnyásabbak mint pl jómagam, csirkemellből is készithetik)
- fokhagymás só
- 2 tojás
- 60 ml viz
- 250 ml liszt
- 250 ml kenyérmorzsa
- olaj

Szórd be a csirkedarabokat a fokhagymás sóval (ha épp nincs otthon, akkor dörzsöld be a csirkét fokhagymával és sózd meg), illetve ha időd engedi szóba jöhet a közkedvelt egy-éjszakára-fokhagymás-tejbe-áztatás módszere is. Ha ez utóbbit választod, a panirozás előtt ne felejtsd el egy szalvétával felitatni a tejet a csirkéről. A tojásokat jól keverd össze a vizzel. Öntsd össze a lisztet és a kenyérmorzsát. A csirkét mártsd először a tojásba, majd forgasd meg a liszt-kenyérmorzsa keverékbe és olajon süsd meg. Ha kész, itasd fel róla az olajat egy szalvétával és vágd csikokra. (Ismerősen hangzik? Úgy van, a vasárnapi rántott csirke!)

Katsu szósz:

- 120 ml ketchup
- 120 ml szója szósz (legigazibb a shoyu illetve a Kikkoman)
- 60 ml barna cukor
- 1/8 kiskanál bors

Addig keverd amig a barnacukor fel nem oldódik. Kis tálkában add a csirke mellé.

TIPP! FOGYÓKÚRÁZÓKNAK illetve ha ebédkészités közben mást is csinálnál..(mint például jön egy vihar és be kell venni a vitorlából stb..:)) A panirozásnál az egész tojások helyett csak a fehérje részt használjuk, a liszt elmarad és a kenyérmorzsából a teljes kiőrlésű változatot vegyük.  Miután megsóztuk a csirkét, először mártsuk bele a tojásfehérjékbe majd a morzsába. Egy serpenyőbe fújjunk olajsprayt és süssük a csirkét kb 1 percig majd ugyaneddig a másik oldalát is (ettől lesz ropogós a bunda), majd 175C előmelegitett sütőben süssük kb 20 percig per oldal.  A legegyszerűbb mód az alufóliával leteritett sütőrácsra helyezni őket melyet előzőleg egy kis olajspray-el fújtunk be.
Avagy éljen a magyar konyha alapétele, a rántott csirke!!!


Minket meglepett, hogy a tojást vízzel kell hígitani, de anyukám szerint ínséges időkben nagymamám is így csinálta. A nagy előnye, hogy a vizes keverék miatt a prézli (=zsemlemorzsa) nem válik le sütés közben. és nem ég oda az olaj alján..
A szósz hozzávalóit a sarki CBA príma üzletben símán be tudtam szerezni, de bizonytalanság esetén szerintem bármely bioboltot tudnám ajánlani. A Heinz kecsöp pedig már régóta nagy kedvenc, mert sem mesterséges tartósító, sem ízesítő sem színező anyagokat nem tartalmaz!!!

Nincsenek megjegyzések: