Avagy üdvözlégy az élet szeretete jegyében!
Talán csodálkoztok, hogy hawaii receptekkel kecsegtetlek titeket és erre egy japán ételt találtok, de az igazság az hogy Ázsia nagy hatással van Hawaii gasztro- és mindenféle egyéb életére. Néhány történelmi tény: az első kinai munkások 1852-ben érkeztek Hawaiira és nem sokkal később követték őket a japánok 1868 tájékán. A századforduló után az ültetvényesek a portugál Madeiráról illetve Azoresről és a Fülöp szigetekről hozattak munkásokat, majd megjelentek a koreaiak, és nem utolsósorban az amerikaiak is. Mára a törzsgyökeres hawaiiak száma kevesebb mint a népesség 1%-a. Igy érthető, hogy minden utcasarkon különböző ázsiai gyorsétterem vagy büfé található, körülbelül minden tizedik bodéból egy másmilyen, ne adj isten polinéz. Viszont a hosszú évek alatt annyira összeolvadtak a különböző „gasztrohatások” hogy minden ételnek megvan a hawaii neve és „helyi” ételnek számit. Az amerikai hatás a gyorsétterem hálózatok jelenlétében és az ételadagok méretében mutakozik meg leginkább – akármennyire éhesen is mentem be egy étterembe, sose birtam üresre pusztitani a tányéromat.
Csirke Katsu
A katsu az egyik legnépszerűbb fogás Hawaiion. Maga a katsu egyfajta édes mártást jelent, amely nagyon hasonlit a teriyaki szószhoz és ezt adják különböző sültekhez mint disznó vagy marha különböző módon elkészítve.Hozzávalók:
- 2 kg csirke felső comb kicsontozva, bőr nélkül (finnyásabbak mint pl jómagam, csirkemellből is készithetik)
- fokhagymás só
- 2 tojás
- 60 ml viz
- 250 ml liszt
- 250 ml kenyérmorzsa
- olaj
Szórd be a csirkedarabokat a fokhagymás sóval (ha épp nincs otthon, akkor dörzsöld be a csirkét fokhagymával és sózd meg), illetve ha időd engedi szóba jöhet a közkedvelt egy-éjszakára-fokhagymás-tejbe-áztatás módszere is. Ha ez utóbbit választod, a panirozás előtt ne felejtsd el egy szalvétával felitatni a tejet a csirkéről. A tojásokat jól keverd össze a vizzel. Öntsd össze a lisztet és a kenyérmorzsát. A csirkét mártsd először a tojásba, majd forgasd meg a liszt-kenyérmorzsa keverékbe és olajon süsd meg. Ha kész, itasd fel róla az olajat egy szalvétával és vágd csikokra. (Ismerősen hangzik? Úgy van, a vasárnapi rántott csirke!)
Katsu szósz:
- 120 ml ketchup
- 120 ml szója szósz (legigazibb a shoyu illetve a Kikkoman)
- 60 ml barna cukor
- 1/8 kiskanál bors
Addig keverd amig a barnacukor fel nem oldódik. Kis tálkában add a csirke mellé.
TIPP! FOGYÓKÚRÁZÓKNAK illetve ha ebédkészités közben mást is csinálnál..(mint például jön egy vihar és be kell venni a vitorlából stb..:)) A panirozásnál az egész tojások helyett csak a fehérje részt használjuk, a liszt elmarad és a kenyérmorzsából a teljes kiőrlésű változatot vegyük. Miután megsóztuk a csirkét, először mártsuk bele a tojásfehérjékbe majd a morzsába. Egy serpenyőbe fújjunk olajsprayt és süssük a csirkét kb 1 percig majd ugyaneddig a másik oldalát is (ettől lesz ropogós a bunda), majd 175C előmelegitett sütőben süssük kb 20 percig per oldal. A legegyszerűbb mód az alufóliával leteritett sütőrácsra helyezni őket melyet előzőleg egy kis olajspray-el fújtunk be.
Avagy éljen a magyar konyha alapétele, a rántott csirke!!!
Minket meglepett, hogy a tojást vízzel kell hígitani, de anyukám szerint ínséges időkben nagymamám is így csinálta. A nagy előnye, hogy a vizes keverék miatt a prézli (=zsemlemorzsa) nem válik le sütés közben. és nem ég oda az olaj alján..
A szósz hozzávalóit a sarki CBA príma üzletben símán be tudtam szerezni, de bizonytalanság esetén szerintem bármely bioboltot tudnám ajánlani. A Heinz kecsöp pedig már régóta nagy kedvenc, mert sem mesterséges tartósító, sem ízesítő sem színező anyagokat nem tartalmaz!!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése