kedd

Halsaláta - POLINESIAN POISSON CRU

Ne lepődjünk meg, de Polinéziában a tengeri halakat többnyire nyersen fogyasztják. A halételek közül is a legnépszerűbb ez a Poisson Cru - szó szerinti forditásban nemes egyszerűséggel: ” nyers hal”, de ezen kivül a kókusztej összetevőre utalást is magában rejtő elnevezés. Fogyasztható akár előételként, akár főételként is, beépithető fogyókúrába illetve remek ajánlat a halfogyasztó vegetáriánusok számára.


A receptet helyi franciatanárnőm, Claudine Goché ajánlotta figyelmembe, mikor az első leckék egyikén rögvest azzal a kérdéssel indítottam, mik is a helyi ételnevezetességek. Hiába, szakmai ártalom illetve a
hiányosan elkészitett házi feladatról való figyelem elterelése is nagy szerepet játszott…
És igaza is volt, ez a tonhalból készült finomság bármelyik luxusétterem, roulotte vagy akár egy utcai  bóde kínálatában első helyen szerepel, sőt Tahiti szigetén egy étteremben a reggeli ajánlatok között is  láttam, ízlések és pofonok, az biztos hogy óriási vitaminbombával indul a reggel egy ilyen reggeli után..

Hozzávalók:

- 500g tonhal hús (lehetőleg farokrész, az a legomlósabb)
- 2 paradicsom, kockákra vágva
- 1 kisebb uborka kockákra vágva
- 2 lime (vagy egy nagyobb citrom)  leve
- 1 hagyma apróra vágva
- kókusztej
- petrezselyem apróra vágva
- 1 szál újhagyma apróra vágva
- só
- bors

Vágd a tonhalat kisebb kockákra és áztasd be sós vizbe kb 5 percre (a helyiek ehhez tengervizet használnak). Egy salátástálba tedd bele a paradicsom és uborka kockákat, az apróra vágott hagymát és újhagymát illetve a petrezselymet, öntözd meg a citrom levével, szórd meg sóval és borssal és hagyd állni egy picit. Vedd ki a halat a sós vizből és tedd egy papirtörlőre egy pillanatra mielőtt berakod a salátástálba. A kókusztejet csak tálalás előtt önts a mixre. Adhatsz mellé pl. bármilyen sós kekszet.


TIPP: Mivel ez az étel percek alatt elkészithető, nem sokkal a tervezett tálalás előtt állj neki, ha előre megcsinálod, a zöldség vesztithet a ropogósságából, és átveheti az intenzív tonhal ízt is. A maradékot ne tárold tovább egy - max. két- napnál és természetesen a hűtőbe tedd, mivel nyers halat tartalmaz, erre fokozottan ügyelj! Bár a titok a citromlében rejlik, a benne található sav kvázi “megfőzi” a halat, így csökken a romlásveszély és az esetlegesen már a halban lévő baktériumok is elpusztulnak. Én személy szerint minden friss halat (akár piaci, akár mi fogtuk) filézés után meglöttyintek egy kis citromlével és aztán rakom a hűtőbe/mélyhűtőbe.

Bon Appetite!

Hát akkor kezdjük egy könnyű salátával! Azért, mert vacsorára könnyű ételt célszerű adni, márpedig egy mai családban hétköznap maximum a vacsorát lehet közösen elfogyasztani...ja és nem utolsó sorban ezt a legkönnyebb elkészíteni, akár a gyerekkel közösen :-) 
Első utam a halashoz vezetett ahol közölték, hogy sajnos nyers tonhaluk éppen nincs, csak konzerv, "de salátába azt szokták vinni". Majd megígérték, hogy holnapra lesz. És lőn is, hát vettem, igaz, csak fél adagot, mert ki tudja, nyers hal... 
A kókusztej itt nem az, amit magyarul kókusztejnek hívunk, mert a kókuszdióban lévő lé igazából "coca water" azaz kókusz víz. A kókusztej a kókusz fehér beléből készül. Konzerv kókusztej bioboltból, a többi hozzávaló a sarki boltból került, és fél óra alatt el is készült a nagy mű. Jól számítottam, mert a fele adag pont elfogyott, és illett hozzá az aszalt paradicsomos cipócska. Legközelebb megpróbáljuk hazai halfajtával, mondjuk piszráng?

Nincsenek megjegyzések: