A karib szigetvilág egyik jellegzetessége a mangó (és minden egyéb gyümölcsből készíthető) chutney, amely a saláta dresszing alapját adja. Ez bármilyen boltban megvásárolható, de persze házilag elkészitve sokkal finomabb. Ha a mangó épp nincs elérhető, használhatsz akár barack chutney-t is. Chutneyt bármiből lehet készíteni ami elég édes :-)
Mangó Chutney
Hozzávalók:
- 4 fokhagyma gerezd, apróra vágva
- kb 2,5 cm gyömbérgyökér darab (kb 1 evőkanál őrölt pornak felel meg, de izlés szerint változtatható)
- 1 piros chilipaprika, kimagozva és feldarabolva
- ½ kiskanál kurkuma
- 1 kiskanál cayenne paprikapor (igen erős, izlés szerint csökkenthető vagy növelhető az adag)
- 350 ml ecet
- 2 nagyobb zöld mangó húsa, kockára vágva
- 1 kiskanál só
- 400 g kristálycukor
- 1 db csillagánizs
- 4 evőkanál mazsola
Tedd a fokhagymát, gyömbért, chilipaprikát, kurkumát és a cayenne paprikaport egy löttyintésnyi ecettel
a konyhai mixerbe és turixold amig krémállagú mixet nem kapsz. Ezt a mixet kapard át egy nagyobb
lábosba, add hozzá a maradék ecetet, a mangódarabokat, sót, cukrot, csillagánizst és a mazsolát, majd
az egészet főzd forrásig. Ha forr, vedd le a lángot és főzd még kb egy órát, amig besűrűsödik (ne izgulj
ha még mindig kicsit túl sok leve van, állás közben tovább sűrűsödik). Öntsd az egészet egy befőttes
üvegbe, fedd be és hagyd kihűlni.
Barack Chutney
Hozzávalók:
- 1 evőkanál vaj
- 1 evőkanál apróra vágott fokhagyma
- 4-5 újhagyma, apróra vágva
- 1 jalapeno paprika, kimagozva, apróra vágva
- 1 kg barack, kimagozva, felkockázva
- 120 g cukor
- 60 ml brandy (és egy korty a szakácsnak!)
- 125 ml alma ecet
- só, bors
Egy nagyobb lábasban olvaszd fel a vajat, add hozzá a fokhagymát, újhagymát, jalapeno paprikát és
piritsd 1-2 percig, majd add hozzá az őszibarackot. Főzd 2-3 percig, majd add hozzá a cukrot, brandyt és
az ecetet, alacsony lángon főzd tovább amig a barack megpuhul. Izesitsd sóval és borssal.
TIPP: A különböző chutney-k remek előételként szolgálhatnak például pita vagy indiai naan kenyérrel illetve körítésként disznósült vagy grillezett halak, rák mellé.
Oldalak
- Isten hozott a fedélzeten!
- Karib-tenger kalózai
- Karnevál
- Túl az Óperencián
- Hawaii
- Karácsony szigetek
- Penrhyn atoll
- Francia Polinézia
- Ünnepi menük
- Bora Bora
- Tahaa – a „vanília sziget”
- Moorea – a sárga hüllő
- Huahine – A „Botanikus kert” sziget
- Úton Tonga felé
- A varázslatos Tongai királyság
- Minerva zátony, víz alatti Jurassic Park
- Új-Zéland
- AUCKLAND – A vitorlák városa
- Körutazás a Hobbitok Földjén 1.
- Úton a kenguruk földjére
- Great Barrier sziget
- Körutazás a Hobbitok Földjén 2.
- Raiatea szigete
szerda
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése