A varázslatos Tongai királyságMalo e lelei! Azaz légy üdvözölve királyságunkban!

Viszontagságos útunk után felüdülés volt megérkezni e Földi Paradicsomba, pontosabban a Vavau csoport egyik szigetére (a közel 60 közül...), ahol Vavau fővárosa, Neifa is található. Maga a Vavau szigetcsoport közel 34 szigetet foglal magában melyből 21 lakatlan. Már a vitorlás-tanácsadóból kiolvasva felkészülten vártuk a különbözö hivatalnokokat (vám, bevándorlási hivatal meg karantén, hogy csak a főbbeket emlitsem), ugyanis íratlan szabály hogy a fedélzeten kávéval, üditővel, rágcsálnivalóval kell mindenkit megkínálni, és ne lepődjünk meg ha a hivatalos vizit minden ok nélkül hosszabbra nyúlik a vártnál... Hát nálunk „csak” potom 4 órácskát üldögéltek, de fel se tűnt az idő múlása hiszen remek emberek a helyiek egytől-egyig! Sok hasznos információval láttak el minket és még egy tartálykocsiból üzemanyagot is intéztek. Nem véltetlenül nevezte el annak idején Cook kapitány Tongát „Barátságos sziget”-nek!
Sajnos tongai tartózkodásunk igen rövidre sikerült (emlékeztek, nyakunkon volt a ciklonszezon!) így szűk két hétnél tovább nem tudtunk maradni, bár a helyiek is marasztaltak nagyon...
Ennyi idő alatt épphogy a fő helyi látványosságokat tudtuk csak megnézni, mint például a helyi piac, ahova szombat délelőtt, a legnagyobb pörgésben csöppentünk oda. Itt minden megtalálható, ami szem-zájnak ingere, lásd a tipikus helyi receptek alapösszetevőjét, a banán vagy taro-levelet, de a falu összes kézművese is felsorakozik, hogy eladásra kínálja szebbnél szebb portékáját: mint a kézzel faragott törzsi maszkok, gyümölcskosarak, csontfaragványok. Persze a kísértés ellenállhatatlannak bizonyult, és muszáj voltam beszerezni egy gyönyörűen fonott kosarat és egy csontból faragott cápa-nyakéket, mely azóta is ékszereim különösen megbecsült darabja.
A helyiek a vasárnapot nagyon szigorúan veszik – senki nem csinálhat semmit
vasárnap (még a turisták sem!) – persze a templomlátogatáson kívül... Tilos dolgozni, sportolni, nincsenek repülőjáratok stb. Mi azért az idő rövidségére fogva elmentünk búvárkodni... A viz kristálytiszta és közel 100 különböző fajnak ad otthont, többek között hosszúszárnyú bálnának is! Nagy bánatomra a bálna-szezon már véget ért, mire odaértünk, de a fantasztikus búvárkodás (nagyjából) kárpótolt érte. Bátran mondhatom, hogy Tonga az egyik legszebb hely, ahol eddig életemben búvárkodtam! Nagy kedvencem volt az ezernyi barlang, azok közül is a két leghíresebb – a Mariners Cave és a Swallows Cave, ahol rengeteg fotót készitettünk víz alatt és víz felett (az egyik vízalatti fotóval még egy értékes ajándékot is nyertem egy nemzetközi fotópályázaton)
Ami viszont abszolúte kihagyhatatlan, az egy Tongai Fesztiválon való részvétel – a lehető legélvezetesebb mód, hogy a helyi ételekkel és szokásokkal ismerkedjünk! Választásunk az ‘Ene’io Botanikus Kert ajánlatára esett, és mint később kiderült, nem tévedtünk - Lucy és Haniteli Fa’anunu az egyetlen igazi törzsgyökeres tongai pár, aki ilyen fesztiválokat tart (ellentétben a többi “bevándorlóval”) és hát a helyszin varázslatos (www.vavaueneiobeach.com)! Az egész estés ünnepségen helyi gyerekek szórakoztattak mindenféle tongai tánccal és közben az “all-you-can-eat” büféből tömhettük degeszre magunkat.
Az egész termen végighúzódó terülj-terülj asztalkám fő fogásai voltak például a háromszinű tésztasaláta, rozmaringos édesburgonya, kókuszos sült banán, fűszeres csirke-curry (kale moa), tongai kagyló, tengeri uborka (persze muszáj megkóstolni….és egész finom!), kismalac nyárson (puaka tunu), csokitorta és friss gyümölcsök kifulladásig. Igazán remek este volt, és a házigazdák a Botanikus kert főépületén is végigvezettek, ahol a sok sok kép között felfedeztem házigazdánkat, Hanitelit, amint épp II. János Pál papa mellett vigyorog. Kérdő tekintetemre büszkén mesélte, hogy ő bizony négyszer is találkozott Őszentségével..
De igaziból a legnagyobb meglepetés egy helyi kis falatozóban ért (Poolside Café), ahol az étlapon ott állt (írd és mondd) fehéren-feketén hogy “Somloi” – mert ugye a “Gulash” ennyi év után már nem okoz fennakadást, sőt gyakran bonyolódom vitába, hogy nem, az igazi gulyásban nincs gombóc (vagy egyéb furcsaság), na de SOMLÓI? Sokadszori próbálkozás után sikerült nyitva találnunk a helyet, és kiderült, hogy a tulajdonosa Nóra, aki igen bizony hazánkfia (azaz lánya)!
Éééés igen, a Somloi az eredeti igazi és egyetlen hazai somlói galuskánk, amiből gyorsan meg is ettünk vagy kettőt fejenként…Ezt a sorsszerű találkozást meg is ünnepeltük némi kontyalávalóval és Nóra volt olyan kedves, hogy pár helyi nevezetesség receptjét is megosztotta velem (persze ki gondolta volna akkor hogy bő másfél év elteltével kerül sor rá, hogy Veletek is megosszam őket?)És mivel jó társaságban gyorsan telik az idő, így az indulás időpontja is a vártnál előbb érkezett, még ültem volna a Café Tropicana-ban a helyi hajósok pletykáit hallgatva, vagy épp az Aquarium Cafeban a szokásos bloody mary-met szopogatva elmélkedtem volna az élet értelmén (ami ugye, 42….) de ha feltámad a szél, menni kell…

‘Alu a Tonga, mindenképp visszajövünk!

Nincsenek megjegyzések: