Túl az Óperencián


 Átkelés a túlsó partra

Kedves Mindenki!

Mivel igéretünkhöz hiven elhagyjuk a Karib szigetvilágot és a Hawaii szigetekre hajózunk át, fogadjatok szeretettel egy mini-beszámolót az átkelésekre való felkészülésről! Biztos eltűnődtetek már, milyen is lehet egy ilyen "óceánátkelés", mit is vásárolnátok Ti az útra. Sokatokban felmerült a kérdés, mit is eszünk az ilyen utakon, hogyan készülök fel a csapat táplálására? Hát mivel még mindig elég finnyás vagyok, ezt nem sikerült kinőnöm, ezért sose engedem át másnak a bevásárlást – leszámítva az alkohol részt, abból bármi jöhet – így általában a szupermarketek (néhol jobb esetben max szuperették) bejáratánál kettéválunk, a fiúk és én.. Az úszás projekteken kivül a hosszabb vitorlázásokon ketten, hárman max négyen veszünk részt (az úszásokon 5 fő legénység és Jennifer Figge amerikai úszónő – www.jenniferfigge.com) ezért igyekszem a minimálra szorítani a friss zöldség-gyümölcs-tejtermék-hús készletet. Illetve a legtöbb országba érkezvén ezeket (vagyis ami maradt) a kedves karantén-tisztviselők rögtön el is veszik…Kivéve, na mit? A halakat! Meglepő és mulatságos, de a bevásárláskor a hajóra kerülő illetve az út közben fogott példányokat egy legyintéssel elintézik, “Mi az, hal? Ja, az maradhat…” És mivel halat mindig fogunk, és húsvét is közeleg, ime egy jó kis halas pizza receptje! De visszatérve a bevásárláshoz, ilyenkor nemcsak a hűtőre kell gondolni, hanem minden egyébre a wc papirtól kezdve a kávéig, hiszen út közben nincs lehetőség “leugrani a boltba”. Nem állitok össze előre menüt sohasem, mindenki az önkényuralmam rabszolgája, de eddig még nem érkezett panasz. A legbüszkébb talán a csendes-óceáni 45 napig tartó átkelésre vagyok (szintén úszás szintén Jenniferrel), ahol minden nap más fogás került az asztalra, egyszer sem ismételtem! Az alapsémám a 2x csirke, 1 disznó, 1 marha, 2 tészta és 1 hal beosztás hetente, a többi a rendelkezésre álló hozzávalóktól függ. És persze attól, hogyan ébredek reggel, például húúúúú de ennék egy kis…Illetve ha van valami érdekes recept (például ehhez a bloghoz), indulás előtt mindig ellenőrzöm hogy meg van e minden, ami az elkészitéshez kell. Persze gyakorlat teszi a mestert, először még kis cetlikre írogattam a listát, hetekkel az indulás előtt… És az első Atlanti óceán átúszásra (mentségemre szólva másodmagammal) 32 napra vettünk vagy kétszáz darab tojást, és a bevaxolás ellenére (egyenként és minden darabot kétszer…) megromlottak. Néhányat még sikerült keménytojássá-alakítással megmenteni (csoda hogy nem kaptunk koleszterinmérgezést..) de a többi kb 60 darab immáron romlott tojásból rendeztük az Első (és valószínűleg egyetlen) Tojástávolbadobó világbajnokságot magyar, amerikai és spanyol résztvevőkkel.
Ime néhány példa a mostani átkelés “menüjéből”: spaghetti húsgombóccal, disznósült sült almával és burgonyával, brokkolikrém leves, csirkés-guacamolés tortilla, vadas gnoccival és még sorolhatnám…
Mivel idén októberben újra csináljuk az Atlanti óceán “átúszást” (immáron negyedik alkalommal) Jenniferrel (dokumentumfilmünk bemutatója a weboldalunkon található: www.xta-sea.com), és a hajó élelmiszerraktárának megtöltését Dél Afrikában fogom tenni, újabb érdekes blogbejegyzésre számithattok (én meg olyan meglepetésekre, mint például a struck steak…) Házi feladat addig is: Vajon hány strucctojás kell 30 napra 6 embernek?
Kellemes Húsvéti Ünnepeket Mindenkinek! És jó étvágyat a sonkához vagy a halas pizzához!

Ps. Ne felejtsétek, az élő nyuszi vagy kiscsirke nem jatékszer!!! Csokiból sokkal finomabbak :-)