péntek

FUSH N’ CHUPS- A panírozott hal esete a sült krumplival

Valószínűleg az ezerféleképpen elkészitett bárány (és ezalatt értsd a bárány ÖSSZES testrészét..) mellett a legnépszerűbb étel a panírozott hal és sült krumpli (a'la Fish N’ Chips). Az étel maga eredetileg a XIX.században Angliában a munkásréteg körében népszerűvé vált “gyorskaja” (az első ilyen ételt árusító bolt 1860-ban nyílt, és még Dickens Twist Olivér című regényében is említésre kerül).
Új Zélandon elsősorban sügér-félékből vagy hokiból, tőkehalból  de esetenként cápahúsból (citromhal néven álcázva) is készül, és rendelésnél általában kétféle bunda közül választhatsz – “párizsiasan” vagy zsemlemorzsával panírozva (“ropogósan”) kéred. Tartár szósz helyett paradicsomszószba is tunkolhatod a sültkrumplid. Mivel az új-zélandiak többségének kertjében megtalálható a citromfa, ezért citromban nincs hiány, bőségesen adnak a hal mellé is, majd az egészet gondosan körbetekerik zsírpapírral, és már eheted is! És ha igazán helyinek akarsz tűnni, a kiejtésnél ügyelj hogy Fush and Chups-ként hangozzon el az áhított étel :-). És akkor ime itt a recept, egyenesen az új-zélandi MasterChef tévéshowból!


FUSH N’ CHUPS   (négy személy részére)

- 225 g liszt
- 1 felvert tojás
- 375 ml sör, hidegen
- 6 szem krumpli, meghámozva
- olaj a sütéshez
- 8 szelet fehér húsú halfilé (darabonként max. 120g)
- Citromszeletek a díszítéshez

Egy nagyobb edénybe öntsd a lisztet és add hozzá a tojást. Folyamatos keverés mellett öntsd hozzá a sört (és esetleg nyiss egyet magadnak!), az így kapott tésztát ízlés szerint sózd-borsozd. Takard be fóliával és tedd be a hűtőbe kb. 30 percre. Közben a krumplikat vágd nagyobb hasábokra (kb. ujjnyi vastag) és egy nagyobb palacsintasütőbe süsd őket kb. 5-6 percig, aztán helyezd egy papírtörlővel borított tányérra. Ha letelt a 30 perc, a halszeleteket mártsd meg a tésztába és az olajban süsd őket készre és szintén tedd őket félre egy papírtörlővel borított tányérra. Ha az összes hal megsült, tedd vissza a krumplit a forró olajba és süsd még 3-5 percig, amíg ropogósra nem sül. Az így elkészült halat és sült krumplit citromszeletekkel, házi tartármártással vagy paradicsommártással tálald.

HÁZI TARTÁR – MÁRTÁS
- 250 ml majonéz
- 2 evőkanál citromlé
- 2 kiskanál reszelt citromhéj
- 1 evőkanál apróra vágott kapribogyó, csemegeuborka és petrezselyem
- 2 evőkanál tejföl
- só-bors ízlés szerint (én egy-egy csipetnyit szoktam beletenni)
A hozzávalókat egy közepes tálban jól keverd össze, és hidegen tálald.

Nincsenek megjegyzések: