kedd

Újévi receptjeink


Aki most törné a fejét épp hogy holnap mivel is kezdje az új évet, stílusosan egy karib-tengeri menüsort ajánlunk! Vagyok annyira babonás hogy betartom a hazai hagyományt, bárhol is legyek a világban....Íme az idei lencseleves és disznósült egyenesen a menümről! Elő a fakanalat és köszöntsük együtt 2014-et! BOLDOG ÚJÉVET!!!

Karibi vöröslencse-leves

- 1 bögre (250ml) vörös lencse, megmosva és minimum egy óráig hideg vízben áztatva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 zöld chili paprika, magok és vénák kikaparva
- kb 2,5 cm nagyságú friss gyömbér, meghámozva és lereszelve
- 1 közepes hagyma, apróra vágva
- 1 nagy paradicsom, kockákra vágva
- 2 evőkanál olaj
- 1 kiskanál köménymag
- ½ kiskanál paprika
- ½ kiskanál kurkuma
- só
- méz
- diszítésképp friss koriander levél, joghurt, citromszeletek
Egy közepes lábosban vegyítsük össze a lencsét, fokhagymát, chili paprikát, gyömbért, hagymát, paradicsomot és öntsünk rá annyi vizet hogy ellepje. Forraljuk fel, majd közepes lángon főzzük amíg a lencse megpuhul (kb 30-45min), majd alaposan keverjük össze. Egy kisebb lábosban forrósítsuk fel az olajat, adjuk hozzá a köménymagot és pirítsuk amíg pattogni nem kezd, ekkor adjuk hozzá a paprikát és a kurkumát és keverjük jól össze, majd ezt az ízesített olajat öntsük rá a lencse-keverékre és alaposan keverjük el (vigyázat a forró olaj vízbe öntve fröcsköl!) Sózzuk meg és adjunk hozzá néhány csepp mézet. Levesestányérokba öntve tálaljuk, korianderrel, joghurttal és citromszeletekkel díszítjük.

Disznópecsenye zsályaszósszal

- 1 csomag friss zsálya két részre osztva
- 2 db nagy alma, meghámozva és felkockázva
- 4 nagyobb mogyoróhagyma, megpucolva és kockákra vágva
- 4 db friss babérlevél
- só és bors
- 1 evőkanál oliva olaj
- egy kb. 1,5kg disznó-bélszín (vesepecsenye) darab, bőségesen megszórva sóval és borssal
- 250 ml csirke alaplé
- 250 ml főzőtejszín
Melegítsük elő a sütőt 200C fokra. Tegyük egy sütőedénybe az almát, mogyoróhagymát, a babérleveleket és fél csomag apróra vágott zsályát, szórjuk meg sóval és borssal és öntözzük meg oliva olajjal. Helyezzük a disznót a tetejére. Süssük kb 1 óráig vagy amíg a belső hőmérséklete eléri a fokot. Vegyük ki a tepsiből és várjunk minimum 20 percet mielőtt felszeleteljük. Az alma-zsálya keveréket öntsük át egy serpenyőbe és pirítsuk meg amig megbarnul, majd adjuk hozzá a csirke alaplét és főzzük tovább amíg a lé a felére nem csökken. Ekkor adjuk hozzá a főzőtejszínt, és főzzük amíg besűrűsödik. Ekkor vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a maradék zsályát és igény szerint izesítsük sóval-borssal. Adjuk a felszeletelt disznósült mellé.

Édesburgonya au gratin           (6-8 személyre)

- 250 ml tej
- 500 ml főzőtejszín
- ¼ teáskanál őrölt szerecsendió
- ¼ teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál só
- ¼ teáskanál őrölt bors
- kb. 12 darab közepes édesburgonya, meghámozva és vékonyra felszeletelve
- 1 evőkanál friss apróra vágott petrezselyem
Gratin
- 2 evőkanál vaj nagyobb darabokra vágva és egy kevés a sütőedény kivajazásához
- ¼ bögre zsemlemorzsa
- ¼ bögre reszelt sajt

Egy nagyobb lábosban keverjük össze a tejet, főzőtejszínt, szerecsendiót, fahéjat, sót és borsot. Gyengéden forgassuk bele az édesburgonya-szeleteket, forraljuk fel és hagyjuk besűrűsödni. Közben melegítsük elő a sütőt 180C fokra. Vajazzunk ki egy nagyobb sütőedényt, majd borítsuk bele a burgonya keveréket. Keverjük össze a zsemlemorzsát, vajat és sajtot és öntsük a burgonya tetejére. Süssük kb 35-40 percig vagy amíg kész nem lesz, majd diszítsük az apróra vágott petrezselyemmel.

Nincsenek megjegyzések: