Aki most törné a fejét épp hogy holnap mivel is kezdje az új évet, stílusosan egy karib-tengeri menüsort ajánlunk! Vagyok annyira
babonás hogy betartom a hazai hagyományt, bárhol is legyek a világban....Íme az
idei lencseleves és disznósült egyenesen a menümről! Elő a fakanalat és köszöntsük együtt 2014-et! BOLDOG ÚJÉVET!!!
Karibi vöröslencse-leves
- 1 bögre (250ml)
vörös lencse, megmosva és minimum egy óráig hideg vízben áztatva
- 2 gerezd
fokhagyma, apróra vágva
- 1 zöld chili
paprika, magok és vénák kikaparva
- kb 2,5 cm
nagyságú friss gyömbér, meghámozva és lereszelve
- 1 közepes
hagyma, apróra vágva
- 1 nagy
paradicsom, kockákra vágva
- 2 evőkanál olaj
- 1 kiskanál
köménymag
- ½ kiskanál
paprika
- ½ kiskanál
kurkuma
- só
- méz
- diszítésképp
friss koriander levél, joghurt, citromszeletek
Egy közepes lábosban
vegyítsük össze a lencsét, fokhagymát, chili paprikát, gyömbért, hagymát,
paradicsomot és öntsünk rá annyi vizet hogy ellepje. Forraljuk fel, majd
közepes lángon főzzük amíg a lencse megpuhul (kb 30-45min), majd alaposan
keverjük össze. Egy kisebb lábosban forrósítsuk fel az olajat, adjuk hozzá a
köménymagot és pirítsuk amíg pattogni nem kezd, ekkor adjuk hozzá a paprikát és
a kurkumát és keverjük jól össze, majd ezt az ízesített olajat öntsük rá a
lencse-keverékre és alaposan keverjük el (vigyázat a forró olaj vízbe öntve
fröcsköl!) Sózzuk meg és adjunk hozzá néhány csepp mézet. Levesestányérokba
öntve tálaljuk, korianderrel, joghurttal és citromszeletekkel díszítjük.
Disznópecsenye zsályaszósszal
- 1 csomag friss
zsálya két részre osztva
- 2 db nagy alma,
meghámozva és felkockázva
- 4 nagyobb
mogyoróhagyma, megpucolva és kockákra vágva
- 4 db friss
babérlevél
- só és bors
- 1 evőkanál
oliva olaj
- egy kb. 1,5kg disznó-bélszín
(vesepecsenye) darab, bőségesen megszórva sóval és borssal
- 250 ml csirke
alaplé
- 250 ml
főzőtejszín
Melegítsük elő a
sütőt 200C fokra. Tegyük egy sütőedénybe az almát, mogyoróhagymát, a
babérleveleket és fél csomag apróra vágott zsályát, szórjuk meg sóval és
borssal és öntözzük meg oliva olajjal. Helyezzük a disznót a tetejére. Süssük kb
1 óráig vagy amíg a belső hőmérséklete eléri a fokot. Vegyük ki a tepsiből és
várjunk minimum 20 percet mielőtt felszeleteljük. Az alma-zsálya keveréket
öntsük át egy serpenyőbe és pirítsuk meg amig megbarnul, majd adjuk hozzá a
csirke alaplét és főzzük tovább amíg a lé a felére nem csökken. Ekkor adjuk
hozzá a főzőtejszínt, és főzzük amíg besűrűsödik. Ekkor vegyük le a tűzről,
adjuk hozzá a maradék zsályát és igény szerint izesítsük sóval-borssal. Adjuk a
felszeletelt disznósült mellé.
Édesburgonya au gratin
(6-8 személyre)
- 250 ml tej
- 500 ml
főzőtejszín
- ¼ teáskanál
őrölt szerecsendió
- ¼ teáskanál
őrölt fahéj
- 1 teáskanál só
- ¼ teáskanál
őrölt bors
- kb. 12 darab
közepes édesburgonya, meghámozva és vékonyra felszeletelve
- 1 evőkanál
friss apróra vágott petrezselyem
Gratin
- 2 evőkanál vaj
nagyobb darabokra vágva és egy kevés a sütőedény kivajazásához
- ¼ bögre
zsemlemorzsa
- ¼ bögre reszelt
sajt
Egy nagyobb
lábosban keverjük össze a tejet, főzőtejszínt, szerecsendiót, fahéjat, sót és
borsot. Gyengéden forgassuk bele az édesburgonya-szeleteket, forraljuk fel és
hagyjuk besűrűsödni. Közben melegítsük elő a sütőt 180C fokra. Vajazzunk ki egy
nagyobb sütőedényt, majd borítsuk bele a burgonya keveréket. Keverjük össze a
zsemlemorzsát, vajat és sajtot és öntsük a burgonya tetejére. Süssük kb 35-40
percig vagy amíg kész nem lesz, majd diszítsük az apróra vágott
petrezselyemmel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése