szombat

Húsvét Új-Zélandon


Mielőtt belevágnánk az újabb hajónapló részlet közzétételébe, ismét egy ünnepnap közeleg – mégpedig a húsvét! Reméljük minden kislány szorgosan lát a tojásfestésnek és minden kisfiú beszerezte már a kölnit vagy esetleg mint a mi időnkben volt szokás, házilag gyártott (öntsd össze amit csak otthon találsz - napokig lemoshatatlan) pacsulival készül e jeles ünnepre.

Új-Zéland, keresztény országhoz híven, szintén ünnepli a húsvétot – ráadásul négy napon át, mely Nagypéntekkel kezdődik és Húsvét Hétfővel ér véget. A templomok speciális szertartással készülnek és a legnépszerűbb étel a csokitojás, csakúgy mint nálunk – az egyetlen kivétel hogy Új-Zélandon a húsvét ősszel van, nem tavasszal (a déli féltekén fordítottan élnek az emberek, de egyes hiedelmekkel ellentétben nem fejjel lefele...:). De a hulló falevelek, rövidülő nappalok és hidegedő éjszakák cseppet sem zavarják a Kiwiket (ahogyan a világ becézi az új-zélandiakat), a boltok megtelnek mindenféle nyuszis, kiscsirkés és bárányos holmival, frissen sült csíkos puffancsokkal (náluk ez a menő a kalács helyett), tömérdek csokival és cukorkával. Az év egyik legnagyobb családi fesztiválja a Royal Easter Show - különböző programokkal minden évben Aucklandban várja az érdeklődőket egész hétvégén. Az egyetlen rossz hír,hogy az ünnepek alatt tilos az alkohol árusítása, még a helyi kocsmákban is, így ha az ünnepi asztalra valami igazán finom bort szeretnénk, az idejekorán szerezzük be! Illetve a locsolkodás hagyománya is imeretlen, ezért ne is próbálkozzunk... Viszont az új-zélandi sonka világhírű (bár ők karácsonykor fogyasztják) illetve temérdek a bárány (3 millió emberre jut 60 millió bárány!).Mivel tavaly már megörvendeztettelek Titeket a Barna Cukros Narancsos Sonka receptjével (LINK), ezért idén különböző egy báránysülttel és a híres csikos puffancs (hot cross bun - édes buci, húsvéti zsemle, stb. kinek hogy tetszik) receptjével kedveskedünk a háziasszonyok/urak számára!

Kellemes húsvéti készülődést :-)

CITROMOS-OREGÁNOS BÁRÁNYSÜLT    


4 személyre
- kb 2 kg báránycomb
- 1 kiskanál oliva olaj
- só/bors ízlés szerint
- 2 gerezd apróra vágott fokhagyma
- ½ citrom, vékony karikákra vágva
- 1 kiskanál oregáno
- 2 fej vöröshagyma, apróra vágva
- 12 újburgonya
- 3 bögre csirke alaplé
- 1 ½ bögre víz
- 2 kiskanál méz
- 3 evőkanál apróra vágott petrezselyem
- 1 kiskanál kukoricaliszt
Nagyjából 2 cm-ként vágdosd be a báránycombot, és dörzsöld be az oliva olajjal. Sózd-borsozd ízlésed szerint. A bevágásokba tegyél fokhagymás és a citromkarikákat, majd szórd be az egész bárányt oregánóval. Egy nagyobb tálba helyezd középre a hagymákat és erre a bárányt.  A burgonyákat rendezd el  bárány körül és az egészet öntsd fel a csirke alaplével és a vízzel. És fedd be alufóliával.  Süsd 200C fokon kb 1 ¼  óráig, majd vedd le a fóliát (vigyázz a forró gőzzel!!!) és kend be a bárány tetejét mézzel. Süsd további fél óráig vagy addig amíg eléri az ízlésed szerinti állapotot. Miután kivetted a sütőből, fedd be ismét fóliával hogy melegen maradjon és hagyd állni kb. 15 percig.  Egy kisebb edénybe önts 1/3 bögrényit a bárány alatti léből (a többi levet kiöntheted) és keverd bele a kukoricalisztet, majd forrald fel és kevergesd amíg egy kicsit besűrűsödik. Egy nagyobb tálra szedd ki a krumplit és a hagymát, helyezd el a bárányt, öntsd le a szósszal  és szórd meg az egész remekművet petrezselyemmel. Voila!

CSÍKOS PUFFANCS    

Hozzávalók 16 darabhoz
- 2 x 7 g száritott élesztő (vagy 30g friss)
- 300 ml langyos tej
- 4 bögre liszt
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 90g vaj, apróra vágva
- 1 ½ bögre vegyes száritott gyümölcs (mazsola, áfonya, szilva stb.)
- ¼ bögre kristálycukor
- 1 tojás
Csíkok: - ½ bögre liszt
- 4-5 evőkanál víz
Máz: - ¼ bögre víz
         - ¼ bögre cukor
Olalspray-vel fújj be egy sütőtepsit (ha nincs olajspray, sima olaj is megteszi). A langyos tejbe szórd bele az élesztőt és hagyd állni kb 5 percig, amíg felhabzik. Egy nagyobb edényben kevesd össze a lisztet és a fahéjat, majd az ujjaiddal morzsold bele a vajat amíg morzsás keverékek nem kapsz, ekkor add hozzá a gyümölcsöket és a cukrot. A tojást keverd bele a tej-élesztő egyvelegbe, majd az egészet öntsd a liszt keverékre, majd dolgozd össze, amíg lágy tésztát nem kapsz. A tésztát liszttel meghintet felületre borítsd ki, majd gyúrd kb. 10 percig, amíg ruganyos nem lesz, majd helyezd egy belisztezett edénybe. Takard le egy konyharuhával és meleg helyen keleszd kb. 45 percig, amíg a duplájára nő.
Melegítsd elő a sütőt 220C-ra. Ököllel ütögesd meg a tésztát hogy az esetleges buborékok kipukkadjanak (gondolj az expasid új cicababa barátnőjére...:), majd gyúrd még pár percig. Oszd a tésztát 16 egyenlő részre és gyúrd mindegyiket még egy kicsit, amíg a tészta teljesen kisímul, majd formázz belőle zsemléket.Helyezd a beolajozott tepsire, majd takard le egy konyharuhával és hagyd kelni, amíg duplájára nőnek (kb. 30 perc). Eközben egy edényben csomómentesen keverd össze a csíkokhoz szükséges lisztet és vizet. Fogj egy zacskót (vagy ha van kéznél, egy habzsákot), vágd le az egyik csücskét és a masszát a zacskóba töltve nyomj csíkokat a zsemlékre (óvatosan vágd a csücsköt, nehogy túl nagy legyen a nyílás!). Helyezd a zsemléket a sütőbe és süsd 10 percig, majd vedd le a hőfokot 200 C-ra és süsd további 10-12 percig amíg szép barnák nem lesznek. Amíg sül keverd össze a mázhoz valókat egy kisebb edényben és folyamatos kevergetés közben melegítsd, amíg fel nem forr. Vedd le a lángot és melegítsd még 3-4 percig, majd kendd meg a zsemlék tetejét a mázzal.
A zsemléket melegítve tálald, adj hozzá vajat vagy lekvárt.

Nincsenek megjegyzések: