péntek

Rum alapú koktélok - nem csak szilveszterre

"RUMNAPLÓ
....Johnny Depp nélkül


A RUM...
...egy klasszikus karibi ital, ami cukornádból készül. Az eredeti alapváltozat az erjesztett cukornád lepárlásával készülő, karcos, kesernyés, a párolókészüléktől függően több-kevesebb metilalkoholt és rézelejét tartalmazó, póri pálinkaféleség volt, amit főleg a matrózok és a szegények ittak.
Bacardi mester aztán Kubában kifejlesztett egy olyan, faszenes szűrőt, amin a friss párlatot átfolyatva előállította a klasszikus tiszta, mellékíztől mentes fehér rumot. A sötét színű rum, amit Magyarországon a rum alapvető jellegzetességeként tartunk számon, csak utólag készül az áttetsző italból, karamellizált nádcukor segítségével festik meg.
A Bacardi története

Íme néhány pofonegyszerű, karibi eredetű rumos koktél recept, ami a szilveszteri büféasztalt is biztosan feldobja:


Rum puncs- a klasszikus!

A karib szigetvilág közkedvelt koktélja, különlegesen „veszélyes”, mivel nagyon finom és alattomosan, lassan, de biztosan száll a fejbe...
Az arányokat növelve kitűnő party ital, puncsostálba öntve és friss gyümölcsdarabokkal díszítve.


Hozzávalók (kb. egy kancsóhoz):

- 2 ujjnyi sötét rum (ez a mennyiség tetszés szerint vehető horizontálisan és vertikálisan is)
- ½ liter narancslé
- ½ liter ananászlé
- egy löttyintésnyi Grenadin szirup (a szín kedvéért, málnaszörppel helyettesíthető)
- 6-8 csepp Angostura Bitters (ha nincs otthon, kihagyható, de feltétlenül tegyünk szert rá később)
- jég

TIPP: a jeget felszolgáláskor a poharakba tegyük, mert hamar elolvad és felvizezi a tál tartalmát. Érdemes tudni hogy egyes gyümölcsök mint pl. dinnye, szőlő jobban magukba szivják az alkoholt igy csak mértékkel használjuk őket a rum puncshoz! Alkoholmentes változata is finom (rum hellyett néhány csepp rumaromával), csak ne felejtsük el megkülönböztetni a tálakat...

Mojitos- van, aki nem ismeri még?

Hozzávalók:

- 2 kiskanál barna cukor
- kb 10 friss menta levél
- 50 ml fehér rum
- 2 evőkanál friss lime lé (zöld citrom lé)
- szóda
- jég




Tedd a barna cukrot egy pohárba, a mentalevelekkel együtt és egy kanál végével morzsold össze őket.
Önts rá a rumot, a lime dzsúzt, töltsd tele a poharat jéggel és önts fel szódával. Diszitésként illessz lime
szeleteket a pohár szélére.
Virgin Mojito: alkoholmentes változat, lényegében mentás limonádé, főleg a gyerekek kedvelik.
TIPP: a fodormenta nagyon igénytelen növény, és remekül megvan egy erkélyládában, nagyobb cserépben stb. Ha szeretjük az ízét, érdemes beszerezni egy tő mentát (kérésre akár tőlünk is:-)

Cuba Libre- ünnepi rumoskóla

Hozzávalók:

- 10 ml citromlé
- 60 ml fehér rum
- jéghideg kóla

Egyszerűen csak öntsd össze a fentieket és élvezd!!! Díszítésként használhatsz citromszeleteket a pohár szélére, vagy a benedvesített pohár szélét fejjel lefelé nyomd a kristálycukorba, így cukorkarikát kapsz, de pár szem fagyasztott málnával is feldobhatod.





Frozen Banana Daiquiri - de ez ilyenkor télen, torokfájósaknak melegen is finom :-)

Remek recept ha a banánok már kezdenek kicsit puhulni..A koktél elkészitése előtt pár órával rakjunk egy banánt a fagyasztóba, ha hidegen szeretnénk inni.

Hozzávalók:

- 60 ml fehér rum
- 1 kiskanál cukor
- ½ citrom leve
- 1 banán
- néhány jégkocka


Turmixold össze az egészet egy turmixgépben.
Poharakba öntve azonnal tálald, mert nagyon hamar barnul!

Mindenkinek jó hangulatot kívánok az évbúcsúztatáshoz!!

Nincsenek megjegyzések: