kedd

Roti avagy hortobágyi palacsinta karibi módra :-)

A karib szigetvilág „BigMac”-je. Lépten nyomon találkozhatunk ezzel az izletes és igen tömitő,a burritohoz hasonlitó, általuk csak szolidan „snack”-nek hivott étellel, amiből nekem még sose sikerült egy egészet elfogyasztanom. Különböző erősségű csipős szósszal kérhető (ilyen téren a karibiak nem ismernek tréfát, a világ egyik legcsipősebb szószát náluk sikerült megkóstolni...az európai ember simán kiszalad a világból tőle...), a szósz receptjét lásd később! Én jó magyar szokás szerint tejfölt vagy joghurtot is kinálok hozzá, főleg azért hogy enyhitse az ajkak és a száj lángolását..


Roti kenyér receptje (6 személyre)
Your browser may not support display of this image.
Hozzávalók:
- 3 csésze liszt
- 3 kiskanál sütőpor
- 1/2 kiskanál só
- liszt a beszóráshoz (a karibiak csicseriborsó lisztet használnak)
- 1 csésze viz
- vaj vagy olaj a kisütéshez


Keverd össze a lisztet, a sót  és a sütőport. Fokozatosan add hozzá a vizet, amig enyhén puha állagú tésztát nem kapsz (kicsivel több vizet is adhatsz hozzá ha szükséges). Fedd le egy vizes konyharuhával és hagy pihenni minimum 30 percet. Ha az idő letelt, gyúrd át a tésztát és oszd 8 egyenlő részre, majd formálj belőle gólyókat. Hagyd pihenni 15 percig. Ezután kicsit lapogasd ki a golyókat, kb 7-10 cm átmérőjűre, és az egyik oldalukat kend be olajjal és szórd be liszttel, és hagyd pihenni újabb 10 percig. Majd sűrűn lisztezett sodrófa segitségével nyújtsd ki a tésztát kb 20 cm átmérőjű palacsintává. Egy előmelegitett, kivajazott/olajozott palacsintasütőben süsd meg egyesével a rotikat, amig az elso kisebb buborékok megjelennek, ekkor forditsd meg és olajozd-vajazd meg a másik oldalt is, süsd amig kicsit megpirul, fordits meg újra, olajozd-vajazd meg ezt az oldalt is és süsd még egy percet. A többi rotit ugyanigy süsd meg, majd tartsd melegen őket. Vagy ahogy trinidadi Tiki baratnőm tanácsolta, süsd mindkét oldalt egy-egy percig és utána rakd be a mikroba még 2 percre – egyszerűbb és jobban ügyel az alakodra! Ha elkészült a töltelék, tegyél egy nagyobb kanállal (esetleg merőkanállal) a roti kenyér közepébe és hajtogasd össze mint egy burritot (jobb és bal oldal egymásra, majd a két széle is egymásra – kis cipóalakú rotit kapsz) http://www.youtube.com/watch?v=j0WsEmdkIh4
Variációk a töltelékre:
1. Édesburgonya és csicseriborsó       VEGA!
- 2 evőkanál vaj, megolvasztva
- 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 kisebb vöröshagyma, apróra vágva
- 1 nagy édesburgonya, megtisztitva és kockára vágva
- 1 ¼ csésze viz
- 2 evőkanál curry por
- 1 kiskanál csipős szósz (elhagyható, lásd a figyelmeztetést fenn!)
- 1/8 kiskanál só
- 1 konzerv csicseriborsó, levétől leszűrve
Közepes lángon a vajon piritsd a hagymát és a fokhagymát kb 3-4 percig. Add hozzá az édesburgonyát, a curry port, a vizet, a csipős szószt és a sót, majd főzzük 15 percig, mig a burgonya megpuhul, de még nem esik szét. Ezután add hozzá a csicseriborsót és gyakori kevergetés közben főzd további 5-10 percig. Egy kicsit hagyd kihűlni mielőtt megtöltöd vele a roti kenyeret.

2. Csirke és sütőtök
- 2 evőkanál vaj, megolvasztva
- 4 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 nagyobb vöröshagyma, apróra vágva
- 1 jalapeno paprika, kimagozva, apróra vágva
- 2 evőkanál curry por
- 2 kiskanál csipős szósz (ismétlem, elhagyható)
- 1 kiskanál őrölt koriander
- ½ kiskanál só
- 1 kisebb sütőtök húsa
 - 2 csésze viz

- 0,4 kg főtt és kockára vágott csirkehús
Közepes lángon a vajon piritsd a hagymát és a fokhagymát kb 3-4 percig. Add hozzá a curry port, a koriandert, a csipős szószt és a sót, majd piritsd még 2 percig. Ezután add hozzá a tököt és a vizet, majd továbbra is közepes lángon gyakori kevergetés közben főzd 20 percig. Keverd bele a (már megfőzött) csirkehúst és főzd még kb 5 percig. Egy kicsit hagyd kihűlni mielőtt megtöltöd vele a roti kenyeret.


Rotit főztem!

Lányaim kérésére és saját kíváncsiságomból kipróbáltam a roti receptet, ráadásul mindjárt kétféle töltelékkel (vega ill. csirkehúsos). A főzést gondosan meg kellett tervezni, mert mind a kétféle tölteléknek volt olyan része, amelyet külön, előre meg kellett főzni, ráadásul a roti tésztának is állnia kellett. 

A beszerzési nehézségek miatt az édeskrumpli helyett "közönséges" krumpli, a csicseriborsó helyett "közönséges" sárgaborsó lett az alap. Tehát a sárgaborsó 15 perc alatt megpuhult a kuktában, mialatt a csirkedarabkák is megpárolódtak. Közben volt idő a roti tészta meggyúrására és a recept szerinti pihentetésére. A kétféle töltelék alapja hasonlóan indul, hagyma, fokhagyma párolva két-két edényben, utána a recept szerinti hozzávalók, fűszerek, a külön főtt alkotók kerültek bele.


Mikor mindkét töltelék elkészült, nekiláttam a roti gombócokká adagolt tésztájának kinyújtásához. Sajnos, nem sikerült teljesen kerekre, de ez nem lett baj. A sütéssel volt egy kis gond, mert nem állt rendelkezésemre mikrohullámú sütő, így egy nagyobb teflonban sütöttem, kis olajon. Lehet, hogy valamit nem csináltam jól, mert a tészta nem lett annyira lágy és
puha, mint pl. egy palacsinta, és így elég nehéz volt megtölteni. Viszont helyenként finoman ropogott.




 

Estére a 4-4 rotiból nem maradt. Én ettem Tobago szigetén is rotit, ennek a
magyar rotinak hasonló volt az ízvilága
! Hátránya, amire érdemes lélekben felkészülni, hogy a kétféle töltelék plusz tészta hihetetlen mennyiségű mosogatnivalót eredményezett....

2 megjegyzés:

jungle jane írta...

Lehet hogy tul sok sutoport hasznaltal, vagy tul sokaig sutotted a rotikat!

Sara + Judit írta...

Probald ki a 4 csesze liszt, 2 kiskanal sutopor aranyokat (illetve 2 csesze liszt, 1 kiskanal sutopor, ha kevesebb rotit akarsz:)