csütörtök

Karácsony Tobagon

A Karácsony Tobago-n inkább hasonlít egy fesztiválhoz: a karácsony előtti hetek izgatott készülődéssel telnek, mert a helyiek festegetik, javítgatják, takarítják és díszítik házaikat, hogy aztán a karácsony előtti előtti napokban zenészek kis csoportjai keressék fel őket, és  olajos kannán kanalakkal dobolva kísérjék a helyi húros hangszeren (cuatron) előadott karácsonyi dalaikat. Cserébe illik őket megkínálni a karácsonyi sonkával. Nézd meg  videón! 

Karácsonykor összegyűlik a család és a barátok, nagy vendégségeket rendeznek, rengeteg jellegzetes enni és innivaló, főleg húsfélék és alkohol kerül ilyenkor az asztalra. 
Karácsony délelőttjén malaclevest főznek, és roston sült malacot, kecskét vagy marhát esznek ebédre. Az ételek hagyományosan kemencében készülnek, ami meglepően hasonlít a magyar kemencéhez. Igaz, a városokban manapság itt is már csak grillezéssel, esetleg csak füstös ízesítéssel készítik a karácsonyi ételeket. 


Hagyományos ételek közé tartozik az édes paime, ami lényegében egy pudingszerű tészta, ami kukorica liszt, kókusztej, fűszerek (szerecsendió, szegfűszeg és fahéj) cukor, mazsola és reszelt sütőtök keveréke. Régebben frissen darált csemegekukoricával készítették. A lényeg, hogy a tésztát banánlevélbe csavarba kell készre párolni. Persze városi népek ehhez alufóliát használnak manapság banánlevél helyett....


Másik fő desszert a fekete sütemény, ami sötét rummal, és előzetesen rumban áztatott aszalt szilvával és mazsolával készül. Az áztatást legalább 5 nappal hamarabb kezdik, cseresznyepálinkában és rumban. A tészta színét a karamellizált cukor adja meg. A tésztához vajat cukorral kell habosra keverni, hozzáadni a tojást, a citrom levét és reszelt héját, mandula aromát és vaníliát. Ezután szitált lisztet, sütőport fahéjat és szerecsendiót kell hozzáadni, annyit, hogy krémes állagú tésztát kapjunk. Végül belekerül a gyümölcsös-alkoholos szósz és a karamell. A sütőformát nagyon alaposan ki kell vajazni, mert a tészta ragad! Forró sütőben több órán át sütjük, amíg megszilárdul. Kihűlés előtt még forrón meg kell locsolni rummal a tetejét. Garantálan megadja a karácsonyi alaphangulatot :-)

 Házi főzésű gyömbérsör mellett előkerül a ciromos-narancsos ízű tojáslikőr, a punch-de-creme.  A tojás sárgákat ciromlével (vagy lime-mal) és cukrozott sűrített tejjel  kell elkeverni, hozzáadni pár csepp angosturát (kesernyés-narancsos koktél összetevő, reszelt narancshéjjal helyettesíthető) Rummal és sok jéggel fogyasztják.




Tobagoi specialitás a "nehéz kenyér", ami egy fajta kalácsra emlékeztet. Lisztből élesztővel alaptésztát készítenek és amíg az megkel, külön edényben lisztet,  sót, cukrot, vajat vagy margarint kevernek össze. Majd a megkelt tészta közepébe lukat készítenek, és a vajas krémet beletöltik, az egészet kókusztejjel összedolgozzák. Vigyázva kell gyúrni, hogy minél kevésbé nyomják össze a kelt tésztát. Újabb félóra kelesztés után banánlevelek között kemencében sütik készre, itt a levelek nem engedik kiszáradni, és  jellegzetes füstös ízt is kap.

TIPP: Érdemes a különleges receptekhez jó minőségű, nem "sütőrumot" választani ! A rum amúgy is hagyományos karácsonyi hangulatteremtő ital... http://www.youtube.com/watch?v=vrRv7lEZLGA

 Ízekben gazdag vidám karácsonyt mindenkinek!





Nincsenek megjegyzések: