péntek

Pavlova torta

Egy tradicionális ünnepi, elsősorban karácsonykor vagy esküvőkre készített sütemény Új-Zélandról.
Máig nem bizonyított, hogy a sütemény ausztrál vagy új-zélandi eredetű-e, az azonban biztos, hogy nevét Anna Pavlova, a híres balerina tütüje (=balettszoknyája) után kapta. Maga a sütemény az 1930-as években lett népszerű, állítólag közvetlen Anna Pavlova turnéja után, ám készítőjének személyét homály fedi. Olyannyira fontos része a helyi gasztronómiának, hogy antropológusok írnak róla könyvet (The Pavlova Story: A Slice of New Zealand’s Culinary History, Helen Leach). Napjainkban Ausztrália és Új-Zéland azon versenyez, hogy melyik ország állítja be a "legnagyobb pavlova torta" aktuális Guinness-rekordját.

Könnyű, látványos, gyorsan elkészíthető finomság receptje a következő:

Hozzávalók:
3 tojásfehérje
1 teáskanál ecet
3 teáskanál hideg víz
1 teáskanál vanília kivonat (vagy pár csepp aroma)
1 bögre kristálycukor (kb. 1,5 dl)
3 teáskanál étkezési keményítő

A sütőt elő kell melegíteni 150°C -ra. A tortaformát vajazd ki és tegyél bele bevajazott sütőpapírt. A kristálycukrot a turmixgépben vagy darálóban finomra kell darálni (ha nincs ilyesmi otthon, egy zacskóba tedd és törd össze finomra pl. a mozsár törővel). Tojásfehérjét verd fel keményre, folyamatos keverés közben add hozzá a hideg vizet, a vanília aromát, majd lassabb fokozaton folytasd tovább, miközben beleszórod a cukrot és a keményítőt.
45 percig kell sütni, aztán hagyni, hogy a sütőben hűljön ki.
A habcsóktól a keményítő hozzáadása miatt különbözik, ez segít, hogy kívül ropogós, belül majdnem folyékony állagú legyen. Emiatt aztán rendkívül törékeny, és különösen hajlamos összeesni, ha hideg levegő éri, ezért fontos, hogy NE NYITOGASSUK A SÜTŐAJTÓT, amíg ki nem hűlt teljesen.
Ha esetleg mégis megreped, a tejszínhabbal jól lehet "álcázni" :-)
Pár napig eláll, de ne tegyük hűtőbe, mert a nedvesség hatására ragacsossá válik. Közvetlen tálalás előtt tejszínhabbal és gyümölcsökkel díszítik (Új-Zélandon természetesen kivivel, és eperrel)

Nincsenek megjegyzések: