hétfő

Hol jártál báránykám...?

Bárányborda majonézes fekete olajbogyóval és zöld mártással


Ismét bárány! Kihasználva a lehetőséget hogy olyan országról írunk, ahol (a hal mellett) a bárány a fő fogás, íme egy újabb recept! Az ízek kavalkádja áll össze egyetlen bonyolult egésszé a szánkban, ahogy a majonézes olajbogyó és zöld mártás kiegészíti a közepesen (vagy ízlés szerint teljesen) megsütött bordát.Lassan közeleg a jó idő, ideje grillezni! Magában remek parti-csemege, de körettel főételként is felszolgálható.

Hozzávalók:
Majonézes fekete olajbogyó: - 250 ml majonéz
                                          - kb 10 szem magozott és apróra vágott fekete olajbogyó
Keverjük össze és tálalásig tartsuk a hűtőben.

Zöld mártás:       - 1 zöldpaprika, magoktól megszabadítva és apróra vágva
                         - 3 db apróra vágott zöldhagyma
                         - 3 db apróra vágott fokhagyma gerezd
                         - 2 evőkanál apróra vágott kapribogyó
                         - 2 db apróra vágott csemegeuborka
                         - 3 evőkanálnyi apróra vágott petrezselyem
                         - 1 evőkanálnyi apróra vágott mentalevél
                         - 1 evőkanál apróra vágott bazsalikom levél
                         - 2 evőkanál apróra vágott tárkony
                         - 1 citrom héja, reszelve
                         - 2 evőkanál citromlé
                         - 120 ml oliva olaj
                         - ½ evőkanál cukor
                         - 1 kiskanál őrölt bors
A fentieket keverjük össze egy tálban és fél napra tegyük a hűtőbe, időnként kevergessük meg, hogy az ízek jobban összeálljanak. A maradék behűtve akár egy hétig is eláll.

Bárány: - személyenként kb 4 pici bordaszelet sóval-borssal 

Elkészítés:
Melegítsük elő a grillsütőt közepes hőfokra. A bárányszeleteket fújjuk be olajsprével (vagy kenegessük meg oliva olajjal) és picit sózzuk/borsozzuk meg. Süssük meg ízlés szerint közepesre vagy teljesen átsütve és kb. tíz percig hagyjuk letakarva állni. Tálaláshoz tegyünk egy kiskanálnyi majonézt és egy evőkanálnyi zöld mártást a szeletekre. 

Tipp: Az igazán ízletes bárány titkát anyukámtól tanultam – sütés előtt egy nappal áztassuk be kb. 2 dl vörösborba...Továbbadni ér!

Nincsenek megjegyzések: