Hozzávalók
- egy egész csirke (kb. 2 kg), megtisztítva, belsőségektől mentesen
- 125 ml frissen csavart citromlé (persze csalhatunk ha nincs kedvünk facsarni... hol is az az üveg citromlé?)
- 2 egész citrom
- 1 evőkanál tengeri só
- 1/2 kiskanál őrölt bors
- 1 felszeletelt lime
- 4 szál rozmaring
- 4 szál kakukkfű
- 4 szál zsálya
Melegítsük elő a sütőt 200 C-ra. Mossuk meg jó alaposan a csirkét, majd egy papírtörlővel szárítsuk meg. Helyezzük egy tálba és locsoljuk végig a (nem-feltétlenül-frissen-facsart) citromlével. Egy villa segítségével határozott mozdulatokkal ejtsünk lyukakat a 2 darab citromunkon majd helyezzük azokat a madár belsejébe (nem baj ha kilóg), majd dörzsöljük be az egész pipit a fűszerekkel, sóval, borssal. Én úgy szoktam csinálni hogy összekeverem egy kis tálkába a fűszereket majd adok hozzá egy-két kiskanál oliva olajat és egy konyhai ecsettel végigkenem az áldozatot. Ha ezzel megvagyunk, a lime-okat fogpiszkáló segítségével erősítsük a csirkéhez, fedjük be az egészet alufóliával és mehet is a sütés. Kb, fél óra után vegyük le a fóliát és kb. 5-7 percenként a szaftjával locsolgatva süssük készre a madarat (akkor van kész ha a hús belső hőmérséklete elérte a 80 C fokot vagy a combjába szúrt villa után már tiszta szaft folyik ki). Ha elkészült, még tíz percet bírjunk ki mielőtt felvágjuk és aztán hajrá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése