csütörtök

Receptek Nórától, Tongáról, a világ egyik legszebb szigetéről

Egy igazi őszi vitamin és omega3 bomba: Nyers halsaláta (‘Ota Ika) 

Hozzávalók (2 személyre):
- 1 szelet fehér húsú halfilé (a tongaiak általában Mahi Mahit használnak, néha lehet kapni fagyasztva, de megfelel más hal is )
- 6 nagyobb salátalevél
- 250 ml kókusztej
- 1 nagyobb répa reszelve
- 2 zöldpaprika apróra vágva
- 2 nagyobb paradicsom apróra vágva
- 2 evőkanál citromlé
- só és bors izlés szerint

Vágjuk apróra a halat és áztassuk a citromlében kb 5 percig. 
Vágjunk négy salátalevelet apróbb csíkokra és helyezzük a két fennmaradó salátalevél közepére. Keverjük össze az apróra vágott paradicsomot, paprikát, reszelt répát és a halkockákat, öntsük hozzá a kókusztejet és sózzuk-borsozzuk ízlés szerint, majd a keveréket helyezzük a salátacsíkok tetejére. Legjobb hidegen fogyasztani.



LÜ (4 személyre)

Hozzávalók:
- 1 csomag taro levél (kb.19 darab)
- ½ l kókusztej
- 2 nagyobb hagyma apróra vágva
- 1 kg kockára vágott marhahús
- 4 banánlevél csomagolásnak
Vegyük ki a nagyobb taro leveleket, mossuk meg és vágjuk őket kocka alakúra. Vágjuk ki a banánlevelek erét, anélkül, hogy összetörnék a leveleket, majd fektessük őket egy sima felületre. Rakjunk mindegyik banánlevélre kb. 4-5 taro levelet, egy adag marhahúst és hagymát, locsoljuk meg kókusztejjel, majd az egészet tekerjük fel és kössük össze a banánlevél kivágott erével, és helyezzük az “umu"-ba (emlékeztek még a Társaság-szigeteki földbe ásott kemencére? Hát ez épp ugyan az!)
Persze tudom, most így elsőre felvonhatjátok a szemöldökötöket, de nyugodtan áshattok egy umut a kert végébe… És a banán meg taro leveleket is lehet helyettesíteni pl. spenót vagy szőlő levelekkel, ha nem akartok a helyi botanikus kertből kunyerálni:-) De a recept megosztásának célja elsősorban az volt hogy Ti is megismerkedjetek a Tongai helyi finomságokkal! 


Nincsenek megjegyzések: