szerda

"HAPPY HAPPY HALLOWEEN.."

Magyarországon is sütőtök szezon van, és mellékesen itt a Halloween, ami ugyan nem egy nagy ünnep itthon, de egyre többen készítenek ilyenkor töklámpást és vicces sütiket, tehát most itt is olvashattok egy tuti,jól  bevált és könnyen elkészíthető tök torta (pumpkin pie) receptet. Nem lehet elrontani, és mindenkinek ízlik!

Hozzávalók:
A tésztához: 
30 dkg teljes kiőrlésű liszt, 10 dkg puha vaj, 10 dkg cukor, 1 tojás, 1/2 zacskó sütőpor
A krémhez: 
sütőtök, 1 zacskó vaníliás pudingpor, 3 tojás, ízlés szerint méz, fahéj, szegfűszeg (vagy mézeskalács fűszer)

A sütőtököt meghámozzuk, felkockázzuk, nagyon kevés vízzel pár perc alatt puhára pároljuk, és félrehúzzuk, hogy kihűljön. A tésztát közben összegyúrjuk, majd kézzel a tortaforma aljára nyomkodjuk, egyenletesen, úgy, hogy legyen egy kis pereme. Érdemes a tésztára egy kisebb lábast tenni, hogy sütés közben ne púposodjon fel. Amíg a tésztát elősütjük 180 fokon, 15 perc alatt, addig elkészítjük a krémet. A puhára főtt sütőtököt elkeverjük a többi hozzávalóval, és rásimítjuk a tésztára, majd visszatesszük a sütőbe, újabb fél órára. Halloweenkor díszíthető például olvasztott csokoládéval akárcsak a mézeskalács, vagy porcukor szórással a mellékelt sablonok szerint.






Tipp: ha nagyobb vagy több sütőtököt veszünk, készíthetünk több párolt, fűszeres sütőtököt, ami akár befőttesüvegben (lekvárként) vagy fagyasztóban is remekül tárolható, és sütibe bármikor felhasználható.
Extra tipp: kukorica liszttel készítve gluténmentes változatban is finom, de a tésztához ekkor kell adni pár evőkanál vizet, hogy összeálljon.

Judit megjegyzése: Ezt a sütit például a fiam annyira szereti, hogy a szülinapi tortája is ilyen volt. Szerinte "gumicukor íze van" :-)

Nincsenek megjegyzések: