kedd

Hagyományos karácsonyi menü Ausztráliából

Mivel idén csak két chartervendégünk lesz, ezért az egész madár helyett csak a mellét választottam. Lényegesen gyorsabb és nem kell utána még egy hétig a maradékot enni. Köretként kelbimbó, sárga-fehérrépa keverék és sült tök lesz, édességnek Pavlova, mert nem fogjátok elhinni hogy vendégeink honnan származnak – éppen Ausztráliából! Mivel mi már az ünnepek után értünk oda anno, így a bloggal megvárom hogy ők mit is mesélnek az ünneplésről... Rendhagyó módon igy jöjjön először a recept(ek)!
Mindenkinek kellemes készülődést és ízekben gazdag karácsonyt kívánunk!

Pisztáciás-narancsos pulykamell


Hozzávalók 6 személyre
- 2 evőkanál oliva olaj
- 1 kisebb fej hagyma, apróra vágva
- 2 bögre (2x250 ml) frissen darált zsemlemorzsa
- 1 evőkanál száritott kakukkfű
- 2 kiskanál frissen reszelt narancshéj
- 2 evőkanál frissen facsart narancslé
- 2 evőkanál apróra vágott pisztácia-mag
- 1 felvert tojás
- 1,5 kg pulykamell-filé, bőrrel együtt
- Vörösáfonya szósz
- 2 x 25 g zacskós gravy szósz

Melegítsük meg az olaj felét egy nagyobb serpenyőben. Adjuk hozzá a hagymát és pirítsuk üvegesre. Adjuk hozzá a zsemlemorzsát és a kakukkfüvet, pirítsuk tovább 4-5 percig vagy amíg a zsemlemorzsa halványbarna nem lesz. Ha ez kész, öntsük egy nagyobb tálba, adjuk hozzá a narancslevet, héjat, pisztáciát és a felvert tojást, majd jól keverjük össze.
Melegítsük elő a sütőt 200 C-fokra. A pulykamellet bőrével lefele helyezzük egy vágódeszkára. Hosszabbik végénél kezdve óvatosan horizontális irányban vágjuk fel kb a mell szélességének ¾ részéig. Nyomkodjuk be a tölteléket a hasíték belsejébe, majd a mellszéleket nyomkodjuk össze és egy konyhai madzag segítségével tekerjük körbe. Helyezzük a mellet bőrrel lefele a sütőtepsibe helyezett rácsra. A maradék olajjal szépen kenegessük be, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. A tepsibe öntsünk 500 ml forróvizet majd süssük 40 percig. Ha az idő letelt fedjük be alufóliával és süssük további 15 percig (szükség esetén tovább) hogy a hús szépen megpuhuljon. Ha elkészült (szúrj egy kést a legvastagabb részbe – ha a kifolyó lé már nem rózsaszín, elkészült a pipi) vegyük ki a sütőből és még befedve pihentessük 10 percig. Ez idő alatt készítsük el az áfonyaszószt és a gravy-t. Gravy szósz recept itt!!!
A legfinomabb zsemlemorzsát az egynapos kenyérszelet ledarálásával kapjuk.

Vörösáfonya szósz
Hozzávalók 1,5 bögre adaghoz (pont elég a fenti pulykához)
- 300 g fagyasztott vörösáfonya
- 275 g zselés vörösáfonya szósz (lekvár)
Tedd a fagyasztott áfonyát és a lekvárt/ szószt egy lábosba és közepes lángon forrald fel. Ha már forr vedd lejjebb a lángot és főzd tovább kb. 10-12 percig, időnként kevergetve amíg besűrűsödik.

Citromos-barna vajas roston sült kelbimbó

Hozzávalók 4-6 személyre:
- 600 g kelbimbó, megtisztítva és negyedekre vágva
- 3 evőkanál olivaolaj
- kóser só és frissen őrölt bors
- 4 evőkanál vaj
- 1 evőkanál apróra vágott salottahagyma
- 1,5 evőkanál frissen facsart citromlé
- 1,5 evőkanál kakukkfű (ha van, akkor friss)
- 1 kiskanál frissen reszelt citromhéj
- ¼ kiskanál Dijoni mustár

A sütőrácsokat helyezzük a sütő felső és alsó harmadába majd melegítsük elő 220 C fokra. Fedjünk be két sütőlapot sütőpapírral. A kelbimbót öntsük egy közepes tálba, locsoljuk meg az olajjal és bőségesen szórjuk meg sóval- borssal és terítsük ki egyenlően elosztva a két sütőlapon. Süssük amíg megpuhulnak (legjobban kóstolással ellenőrizhető) kb. 20-22 percig, közben egyszer forgassuk át a bimbókat.
Amíg a kelbimbó sül, egy kisebb lábosban keverd össze a vajat és a hagymát. Gyakori kevergetés közepette közepes lángon melegítsd amíg a vaj megolvad és a hagyma megpuhul, kb. 2 perc, majd magas lángon forrald további 2 percig, amíg a vajban lévő tej-részecskék megbarnulnak és a vajnak enyhe mogyorószaga lesz (vigyázz hogy a hagyma ne égjen meg!). Keverd bele a citromlevet, kakukkfüvet, mustárt, majd sózd-borsozd ízlés szerint. Tartsd melegen a kelbimbó elkészül, majd egy nagyobb tálban keverd össze őket és már tálalhatod is!

Roston sült sárgarépa és fehérrépa rozmaringos-hagymás vajjal


Hozzávalók 3 személyre
- 5 nagyobb sárgarépa, meghámozva
- 4 nagyobb fehérrépa meghámozva
- 3 evőkanál olivaolaj
- 1 ½ kiskanál só
- ½ kiskanál frissen őrölt bors
- ¼ bögre megolvasztott vaj
- 2 evőkanál apróra vágott salottahagyma
- 2 evőkanál apróra vágott friss rozmaring
- 1 ½ apróra vágott friss kakukkfű
- 1 gerezd fokhagyma apróra vágva

A sütőrácsot helyezzük a sütő középső részére és melegítsük elő 230 C fokra. Vágjuk fel a répákat hosszában sültkrumpli nagyságúra és keverjük össze az olajjal, majd ízlés szerint sózzuk-borsozzuk őket. Egy nagyobb tepsiben 15 percenként forgatva süssük őket 40-45 percig, amíg szépen megbarnulnak.
Közben alaposan keverjük össze a vajat, hagymát, rozmaringot, kakukkfüvet, fokhagymát és adjuk a zöldséghez mikor elkészül és melegen tálaljuk.

Mangós emeletes álom


Hozzávalók 10 személyre:
- 4 tojásfehérje
- 1 1/3 bögre kristálycukor
- 1 kiskanál
- 1 kiskanál vanilia esszencia
- 1 kiskanál ecet
A tálaláshoz: - 500ml tejszín
                        - 1 kiskanál vanília
                       - 2 evőkanál cukor
                       - 2 db mangó, hámozva, szeletelve
                       - porcukor
                       - hóra emlékeztető dolog díszítésnek

Melegítsük elő a sütőt 140 C fokra. Verjük fel a fehérjéket amíg kezdenek alakot ölteni, majd lassan adagoljuk hozzá a cukrot és addig verjük amíg kemény nem lesz. Ekkor adjuk hozzá az étkezési keményítőt, a vaníliát és az ecetet.
Kanalazzuk ki egy sütőpapírra a habot úgy hogy három kb 25 cm x 12 cm lapot kapjunk és süssük őket kb. 45 percig. Kapcsoljuk le a sütőt és a lapokat hagyjuk kihűlni a sütőben. Használatig légmentesen záró dobozban tároljuk (max. 1 hétig).
A „töltelékhez” keverjük össze a tejszínt, vaníliát és cukrot és verjük habosra. A hab felével kenjük be az egyik pavlova lapot, helyezzük rá a mangószeletek felét, majd fedjük be a következő lappal és ismételjük meg ugyanezt. Fedőként használjuk az utolsó lapot, szórjuk meg porcukorral és díszítsük az ehető hóval (vagy bármi mással - pl. kókuszreszelék vagy dr Oetker dísz pl. ilyen). Ne várjunk sokáig a tálalással mert a melegben összeesik!

Nincsenek megjegyzések: