kedd

Hawaii Lazacsült ciromos vajjal, ananász salsával

Egy könnyű nyári vacsora receptje!
És hogy miért pont lazac?
Azon kívül, hogy nagyon finom, és rendkívül egyszerű elkészíteni, tudtad-e, hogy ha rendszeresen fogyasztassz lazacot, csökken a szívritmuszavar és az infarktus kockázata? Kifejezetten ajánlott, ha éppen babát vársz, mert a lazacolaj táplálja a magzatot és csökkenti a fejlődési rendellenességek kialakulásának kockázatát is.

Hozzávalók
(4 személyre):

- 4 szelet lazacfilé
- ¼ kiskanál só
Citromos vaj:
- 1 evőkanál vaj vagy margarin, megolvasztva (mikroban kb 15-20mp-ig)
- 4 kiskanál reszelt citromhéj
- 2 kiskanál citromlé


Ananász Salsa:
- 1 ananász húsa, kisebb kockákra vágva (lehet 2 konzerv ananász is, ha nincs friss, a levet öntsd le)
- 2 evőkanál apróra vágott friss koriander
- 2 evőkanál apróra vágott lila hagyma
- 1 apróra vágott jalapeno paprika mag nélkül (lehet 2 db is ha pikánsan szereted)

Melegítsd be a sütőt 190C fokra! Először egy kisebb edényben keverd össze a citromos vaj hozzávalóit! Aztán egy közepes edényben keverd össze az ananász salsa összetevőket és tedd a hűtőbe! Bélelj ki alufóliával egy tálat, helyezd a lazacszeleteket bőrrel lefele a tálba és szórd meg őket sóval! Süsd kb 8-10 percig, vagy amíg villával könnyedén leválasztható a bőrről! A sütőből kivéve azonnal kend be a szeleteket a citromos vajjal és tálald az ananász salsával! Körítésként adhatsz hozzá pl. párolt borsót vagy rizst.




A lazac a medvék kedvence is, nyilván nem véletlenül :-) Hosszú téli álmuk után a gyorsan felszívódó tápanyagokban gazdag lazac jelenti számukra a túlélést. Ráadásul lazacot ma már gyakorlatilag a világ minden pontján lehet kapni! Érdekesség, hogy húsának rózsaszínes árnyalata bizonyos korall rákocskák fogyasztása révén alakul ki. Természetesen a konyhába kerülő lazacok nagy része tenyésztett lazac, ezért más módon pótolják a színanyagot: például csilipaprika porral...A hús fakó színe tehát nem jelenti azt, hogy rossz minőségű áruval találkoztunk, csupán kevesebb színanyagot kevertek az eledelébe. Viszont a zsíros (fehér csíkos) húst kerüljük! 
Koriandert a fűszernövények között találjuk,  frissen, cserépben elég olcsón lehet hozzájutni, de magról otthon is termeszthető a konyhaablakban.

Nincsenek megjegyzések: