Zölderdőben jártam, kék ibolyát láttam.. avagy Kellemes húsvéti ünnepeket és sok locsolót!!
Barna cukros narancsos sonka recept Új Zélandról
(8 személyre, előkészítés 30 perc, sütés 40 perc )
- 3,5 kg füstölt sonka
- ½ bögre (125ml) frissen facsart narancslé – persze jó a 100%os dobozos is
- 2 evőkanál bourbon vagy whisky (és egy a konty alá)
- ¾ bögre barna cukor
- 1 evőkanál egészmagos mustár
- 2 evőkanál juharfa-szirup
- 3 közepes narancs, meghámozva, 1 cm-es karikákra vágva
- Szegfűszeg a dekoráláshoz
Melegítsd elő a sütőt 190 fokra. A bőr eltávolítása után egy kicsi de éles kés segítségével írdald be a
sonka tetejét cikcakk alakban, ne túl mélyen. Tedd a sonkát egy sütőtálba és önts alá fél bögre vizet.
Egy kisebb lábosba, lassú tűzön kevergetve önts össze a bourbont és a narancslevet és főzd 2-
3 percig vagy amig egy kicsit besűrűsödik. Add hozzá a cukrot, a juharfa szirupot és a mustárt,
kevergesd kb 2 percig vagy amig a cukor feloldódik. Ezután kevergesd még 2-3 percig (VIGYÁZAT
bugyborékolva fröcsköl!! Ne hagyd abba a keverést!!!) majd vedd le a tűzről és hagy egy kicsit
kihűlni. Ha ezzel megvagy, kend a máz negyedét a sonkára és tedd rá a narancsszeleteket
szépen elrendezve, majd szúrd őket a sonkába a szegfűszegek és némi fogpiszkáló segitségével
(a fogpiszkálót ne felejtsd majd el kivenni...:) és az egész remekművet tedd a sütőbe.
Süsd 25-30 percig, vagy amig jó ragacsos nem lesz és sütés közben egyszer vagy kétszer kend meg a maradék mázzal. Jó étvágyat!
A húsvéti sonka elkészitését kiadtunk alvállalkozásba - ezúton is köszönjül a közreműködést és a fantasztikus fotót Jordanka-nak, az egyik legjobb szakács- és dekoratőr palántánknak!!! Csak igy tovább, ne felejtsétek, ELŐ A FŐZŐKANÁLLAL!
2 megjegyzés:
Finom
Finom volt
Megjegyzés küldése