szombat

Barna cukros narancsos sonka recept Új Zélandról

Zölderdőben jártam, kék ibolyát láttam.. avagy Kellemes húsvéti ünnepeket és sok locsolót!!
Barna cukros narancsos sonka recept Új Zélandról
(8 személyre, előkészítés 30 perc, sütés 40 perc )
- 3,5 kg füstölt sonka             
- ½ bögre (125ml) frissen facsart narancslé – persze jó a 100%os dobozos is
- 2 evőkanál bourbon vagy whisky (és egy a konty alá)
- ¾ bögre barna cukor
- 1 evőkanál egészmagos mustár
- 2 evőkanál juharfa-szirup
- 3 közepes narancs, meghámozva, 1 cm-es karikákra vágva
- Szegfűszeg a dekoráláshoz
Melegítsd elő a sütőt 190 fokra. A bőr eltávolítása után egy kicsi de éles kés segítségével írdald be a
sonka tetejét cikcakk alakban, ne túl mélyen. Tedd a sonkát egy sütőtálba és önts alá fél bögre vizet.
Egy kisebb lábosba, lassú tűzön kevergetve önts össze a bourbont és a narancslevet és főzd 2-
3 percig vagy amig egy kicsit besűrűsödik. Add hozzá a cukrot, a juharfa szirupot és a mustárt,
kevergesd kb 2 percig vagy amig a cukor feloldódik. Ezután kevergesd még 2-3 percig (VIGYÁZAT
bugyborékolva fröcsköl!! Ne hagyd abba a keverést!!!) majd vedd le a tűzről és hagy egy kicsit
kihűlni. Ha ezzel megvagy, kend a máz negyedét a sonkára és tedd rá a narancsszeleteket
szépen elrendezve, majd szúrd őket a sonkába a szegfűszegek és némi fogpiszkáló segitségével
(a fogpiszkálót ne felejtsd majd el kivenni...:) és az egész remekművet tedd a sütőbe.
Süsd 25-30 percig, vagy amig jó ragacsos nem lesz és sütés közben egyszer vagy kétszer kend meg a maradék mázzal. Jó étvágyat!
A húsvéti sonka elkészitését kiadtunk alvállalkozásba - ezúton is köszönjül a közreműködést és a fantasztikus fotót Jordanka-nak, az egyik legjobb szakács- és dekoratőr palántánknak!!! Csak igy tovább, ne felejtsétek, ELŐ A FŐZŐKANÁLLAL!

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Finom

danchipisti írta...

Finom volt