vasárnap

"Kona mokka" - a süti, amit főzni kell!!!


Kona Mokka Süti

Kona Hawaii szigetén (Big Island) található partszakasz. Míg Észak-Kona a makadémia dió termesztésről, Dél-Kona a kávétermesztésről vált világhírűvé. Ebben a receptben csoki közé rejtve mindkettőt megtalálod!

Hozzávalók:

- 230 g vaj
- 1 csésze cukor
- 1 kiskanál cukorszirup
- 60 ml erősre főzött Kona kávé (persze másmilyen is megteszi)
- 230 g darabolt makadémia dió (1/2 cup félretéve díszítésnek)
- 220 g félédes csoki chips (előre csomagolt csokidarabkák pl  Nestlé)

Egy nagyobb lábosban folyamatos kevergetés mellett olvaszd meg a vajat, a cukorral, cukorsziruppal és a kávéval együtt. Amikor a vaj megolvadt, add hozzá a makadémia diót. Forrástól számitva 11-12 percig főzd tovább, folyamatos kevergetés mellett. A massza besűrűsödik és sötétebb szinű lesz. Ha ez megvan, öntsd ki egy vékonyan bevajazott vagy sütőpapirral kibélelt nagyobb tepsibe és egy fakanállal egyenletesen oszlasd el. Szórd a csokidarabokat a massza tetejére és amikor olvadni kezd, kend szét egyenletesen a massza tetején. Szórd rá a maradék makadémia diót és hagyd kihűlni. Ha kihűlt, akár egészben, akár apróbb darabokra törve tálalhatod.


A hagyományos főzött szaloncukor újra felfedezése....Hasonló receptet tanultam anno apósomtól, aki maga főzi minden adventkor a szaloncukrot. Kávéfőzés helyett kínálhatod ilyen energiabombával a vendégeket. A dió és a csoki sok hasznos anyagot, telítetlen növényi olajat és nyomelemeket is tartalmaz. Ha gyerekek is esznek belőle, készülhet koffeinmentes kávéból. Mivel makadémia diót nem sikerül beszereznem, jóféle magyar dióból készítettük el. Gyorsan elkészíthető, nem kell bekapcsolni a sütőt ami egy meleg napon például nagy előny :-) Egyetlen titka van: nem szabad ott hagyni, keverni kell, mert a cukor miatt könnyen leég. Csoki csipsz helyett mi Szerencsi étcsokit reszeltünk a tetejére, mert mire jó a reszelő? (például arra, hogy véletlenül lereszeljem a körmeimet is :-). Tipp: mivel a kávé íz eléggé elvész, aki kávésabban szereti, (pl. apósomék) Nescafét is lehet beletenni az ízhatás növelésére.

Nincsenek megjegyzések: